Picula se sastao sa svojim iranskim kolegom Kharazijem

RAZGOVORIMA o bilateralnim odnosima, jačanju gospodarske suradnje i aktualnim političkim pitanjima sa svojim iranskim kolegom Kamalom Kharazijem hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula počeo je u utorak u Teheranu dvodnevni službeni posjet islamskoj Republici Iran.

"Iran i Hrvatska imali su vrlo dobru suradnju u prošlosti i vrijeme je da se potakne njezin daljnji razvoj", kazao je ministar Kharazi hrvatskim novinarima nakon razgovora s Piculom u ministarstvu vanjskih poslova.

Ministar Picula podsjetio je da su neke hrvatske tvrtke ranije bile vrlo zastupljene na iranskom tržištu, poglavito u realizaciji infrastrukturnih poslova.

"Treba vidjeti što se od toga danas može obnoviti", kazao je Picula.

U današnjim razgovorima bila je spomenuta i suradnja u proizvodnji hrane, u farmaceutici, brodogradnji, korištenju slobodnih zona i luka, turizmu te u prometu i vezama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To su sve područja za koja vjerujem da će biti verificirana za vrijeme 4. sjednice Mješovitog odbora za gospodarsku suradnju koji bi se trebao održati ili krajem lipnja ili početkom rujna", rekao je Picula.

Hrvatska i Iran ostvarili su 2002. godine robnu razmjenu u iznosu sedam milijuna dolara što je 50 postotno povećanje u odnosu na godinu prije toga.

Međutim, robna razmjena 1994. iznosila je 295 milijuna dolara, a 80-ih godina, dok je Hrvatska bila u sastavu bivše Jugoslavije, Hrvatska je ostvarivala tri četvrtine razmjene u ukupnom iznosu od 700 milijuna dolara s Iranom.

Dva su izaslanstva razmotrila i skupinu pitanja vezanih uz stanje u regijama Hrvatske i Irana.

"Ta razmjena mišljenja bila je vrlo korisna kako bismo pomogli jedni drugima u daljnjem promicanju mira i sigurnosti u te dvije vrlo krhke regije", zaključio je ministar Kharazi.

Ministra Piculu očekuju poslijepodne susreti s predsjednikom iranskog parlamenta Mahdijem Karroubijem i šefom države Mohammadom Khatamijem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara