Picula: Sofija snažno podupire euroatlantske ambicije Zagreba

BBUGARSKA snažno podupire sve hrvatske euroatlantske ambicije i spremna joj je na tom putu pomoći svojim iskustvima, rekao je u srijedu u Sofiji hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula nakon završetka razgovora s najvišim bugarskim dužnosnicima.

U okviru jednodnevnog službenog posjeta Sofiji Picula je razgovarao sa svojim bugarskim kolegom Solomonom Passyjem, a primili su ga i bugarski predsjednik Georgij Parvanov i premijer Simeon Sakskoburggotski.

Razgovarao je također i s predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Bugarske narodne skupštine Stanimirom Ilčevim.

"Posjet je potvrdio snažan osjećaj partnerstva između Zagreba i Sofije, koji imaju identične vanjskopolitičke ciljeve, ulazak u EU i NATO, ali i svojevrsnu bliskost s obzirom na probleme s kojima se susreću", rekao je Picula novinarima nakon sastanaka.

Bugarska je na svom putu prema Bruxellesu odmaknula korak dalje od Hrvatske. Službeni je kandidat za EU i gotovo je izvjesno da će joj se priključiti u drugom valu proširenja koji je najavljen za 2007., zajedno s Rumunjskom. U NATO će pak ući u svibnju 2004.

"Dok Bugarska do zaključenja pregovora o članstvu s EU ima još samo šest poglavlja, Hrvatska te pregovore još nije ni počela ", rekao je Picula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Picula je istaknuo da će Hrvatska do 2007. ispuniti sve uvjete za članstvo u EU, nakon čega će biti "sasvim realan kandidat za proširenje". To će tada ipak "znatno više ovisiti o politici proširenja EU", dodao je.

Picula je naglasio da "Sofija snažno podupire sve hrvatske euroatlantske ambicije" te da joj je na tom putu spremna pomoći svojim iskustvima.

S bugarskim je dužnosnicima tako dogovoreno skoro potpisivanje Sporazuma o suradnji u okviru priključenja i pristupanja EU, s posebnim naglaskom na individualnom pristupu.

Picula je ocijenio da su bliski partnerski odnosi između Sofije i Zagreba najbolji dokaz da Sofija Hrvatsku ne percipira kao kočnicu u svojim planovima na putu u EU, što se može čuti u određenim dijelovima bugarske javnosti.

Na sastancima je bilo riječi i o potrebi unapređenja gospodarske suradnje između dviju zemalja koja je više nego skromna.

Gospodarska razmjena između Hrvatske i Bugarske prošle je godine iznosila samo 27 milijuna američkih dolara, od čega je na izvoz iz Hrvatske otpadalo nešto manje od 12 milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara