Picula stigao u Ohrid na konferenciju o Jadranskoj povelji

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula doputovao je u petak u Ohrid na Konferenciju o provedbi Jadranske povelje i izgradnji sustava sigurnosti na zapadnom Balkanu.

Osim visokih dužnosnika Hrvatske, Makedonije i Albanije kao zemalja potpisnica Jadranske povelje, na Konferenciji koju organizira makedonsko ministarstvo vanjskih poslova sudjelovat će i šefovi diplomacija drugih zemalja iz bližeg i daljeg susjedstva -BiH, Slovenije, SCG, Rumunjske, Bugarske, Grčke i Turske, kao i stručnjaci Sjedinjenih Država, NATO-a i EU.

Kako je najavljeno, hrvatski će se ministar raspravama posvećenim Jadranskoj povelji i stanju na zapadnom Balkanu pridružiti u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jadransku povelju potpisali su 2. svibnja ove godine u Tirani ministri vanjskih poslova Hrvatske, Makedonije i Albanije, a svoj je potpis na povelju stavio i američki državni tajnik Colin Powell, čija je zemlja vodeći se uspjehom Baltičke povelje inicirala i njezinu jadransku inačicu.

Powell je tada ocijenio da će povelja trima zemljama "pomoći da ostvare svoje potencijale" i da što prije pristupe europskim i transatlantskim integracijama, posebice NATO-u.

Povelja je naime i osmišljena kao dogovoreno partnerstvo triju zemalja u cilju što brže provedbe reformi i standarda nužnih za ulazak u NATO i EU. Radi se o općim uvjetima za približavanje EU upotpunjenima vojnom komponentom.

Ono što hrvatska strana opetovano ističe je 7. točka preambule Jadranske povelje koja govori o individualnom pristupu tj. načelu da zemlje trebaju biti vrednovane prema vlastitim postignućima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara