Picula u srijedu na konferenciji o zabrani nuklearnih pokusa

MINISTAR vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula sudjelovat će u srijedu u Beču u radu konferencije o stupanju na snagu Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa, priopćeno je u utorak iz Ministarstva vanjskih poslova.

Da bi ugovor, koji je do danas potpisalo 167 država, a ratificirale ga 104 države, stupio na snagu, treba biti ratificiran od strane 44 države koje imaju nuklearna postrojenja na svom teritoriju. Na poticaj većine država koje su ratificirale ugovor sazvana je konferencija čija je uloga ubrzati postupak njegova stupanja na snagu.

Republika Hrvatska je potpisala taj ugovor 24. rujna 1996. godine, te ga ratificirala 2. ožujka 2001. godine. Na taj se način Republika Hrvatska pridružila inicijativi suzbijanja negativnih učinaka nuklearnog oružja, podsjeća se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Hrvatska nije nuklearna sila, ona ima važnu ulogu kao pripadnica skupine država koje su ratificirale ugovor i predstavljaju njegovu pokretačku snagu.

Ministar Tonino Picula dobio je poziv od glavnog tajnika UN-a kao i od domaćina konferencije, ministara vanjskih poslova Finske, Japana i Austrije, da osobno prisustvuje konferenciji i održi govor, te na taj način doprinese važnosti cijelog skupa.

Ministar Picula sastat će se i s izvršnim tajnikom Pripremne komisije Organizacije Wolfgangom Hoffmannom, a imat će i bilateralni susret s finskim ministrom vanjskih poslova Erkkiem Tuomiojom, stoji na kraju priopćenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara