Picula: Zagreb će intenzivirati kontakte s Londonom

ODLAGANJE ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između RH i EU u britanskom parlamentu moglo bi povući ozbiljne posljedice i stoga će službeni Zagreb tijekom jeseni intenzivirati diplomatske kontakte s Londonom, izjavio je u petak hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

"Službeni London treba pridobiti da krene u proces ratifikacije SSP-a. Daljnje odlaganje toga čina moglo bi imati ozbiljne posljedice jer će Hrvatska zbog toga kasniti u ispunjenju ostalih obaveza. Stoga će tijekom rujna biti intenzivirani diplomatski kontakti kako bi se Britance uvjerilo da Hrvatska surađuje sa Haškim tribunalom", kazao je Picula odgovarajući na novinarska pitanja nakon susreta s češkim kolegom Cyrilom Svobodom.

Britanija je sponzorirala rezoluciju 1503 Vijeća sigurnosti UN-a kojom su razdvojeni mandati tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, a u kojoj se, među ostalim, pozivaju "sve države, a posebno SiCG, Hrvatska i BiH da intenziviraju suradnju i pruže svu potrebnu pomoć ICTY-ju posebno predajom Radovana Karadžića i Ratka Mladića kao i Ante Gotovine i svih drugih optuženika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Za Britaniju je suradnja s Tribunalom, očito glavni uvjet za ratifikaciju", rekao je u petak Picula i naglasio da se u rujnu očekuje i izvješće glavne tužiteljice Carle del Ponte o suradnji Hrvatske i Haaga pred Vijećem sigurnosti UN-a i izrazio nadu da će ono ohrabriti britansku vladu.

Picula je još jednom ponovio da nema govora o uvođenju sankcija Hrvatskoj zbog nerješavanja "slučaja Gotovina". "Britanija službeno podupire Hrvatsku, ali istodobno ustrajno zahtjeva ispunjenje zadanih kriterija i stoga se ne može govoriti o nikakvoj antihrvatskoj zavjeri u Londonu", kazao je Picula.

Slučaj generala Gotovine ne može preko noći pokvariti ostvarene hrvatske uspjehe, ocijenio je Picula, "ali nam dugoročno sigurno nimalo ne koristi. To pitanje treba riješiti, a vrijeme nam polako curi", kazao je šef hrvatske diplomacije.

Picula je dodao da odgovornost ipak najviše leži u rukama generala Gotovine, "hrvatskog državljanina koji je u nedavnim medijskim istupima govorio da priznaje Tribunal". Sva sporna pitanja, zaključio je Picula, treba pobijati u Haagu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara