PICULA ZAVRŠIO POSJET LIBANONU

Hrvstski ministar vanjskih poslova Tonino Picula, koji je u višednevnoj bliskoistočnoj turneji, sastao se u petak u Bejrutu s najvišim dužnosnicima Libanona s kojima je, ponajprije, razgovarao o bilateralnoj suradnji.

Čelni čovjek hrvatske diplomacije kazao je u izjavi za HINA-u da se sastao sa svojim libanonskim kolegom Mahmoudom Hamoudom s kojim je potpisao protokol o suradnji dvaju ministarstava.

´Na taj način uspostavljamo stalne političke konzultacije´ s Libanonom, rekao je Picula u telefonskoj izjavi.

Drugi je susret bio s predsjednikom zemlje Emileom Lahoudom kojemu je Picula uručio poziv predsjednika Stjepana Mesića da posjeti Hrvatsku.

´S predsjednikom parlamenta Nabihom Berryem smo potaknuli pitanje suradnje dvaju parlamenata. Parlamentarna diplomacija, naime, postaje sve važnija´, kazao je hrvatski ministar.

Ministar Picula se potom pridružio i gospodarskom dijelu hrvatskog izaslanstva na čelu s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Nadanom Vidoševićem i s predstavnicima INA-e i INGRA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Gospodarska razmjena je, iako u korist Hrvatske, vrlo mala, samo 4,5 milijuna dolara. Hrvatska gospodarska komora i libanonska Federacija gospodarskih komora potpisale su sporazum o suradnji´, kazao je Picula.

Hrvatski šef diplomacije je razgovarao i s predsjednikom vlade Rafikom Haririjem, koji je, kako se izrazio, ´dizajnirao obnovu Libanona´ 1992. godine, nakon 17 godina građanskog rata. Libanonski dužnosnici, kazao je Picula, u razgovorima koje smo vodili i o stanju u regiji, a u svjetlu događaja oko Iraka, ´izražavaju zabrinutost za regionalnu sigurnost´, jer je zemlja tek ´sanirala strahote dugogodišnjeg rata´.

Picula je, u ime premijera Račana, pozvao Haririja da posjeti Hrvatsku.

Prilikom razgovora s ministrom za gospodarstvo i trgovinu Basselom Fayhamom potpisan je sporazum dviju vlada o suradnji na tom području.

´Dvije su zemlje vrlo slične. Imamo gotovo identičan BDP, slične probleme tranzicijskog perioda poslijeratnog stanja. Libanon također nastoji izgraditi izvozno orijentirano gospodarstvo´, rekao je Picula, rekapituliravši time ´vrlo sadržajan dan´.

Ministar Picula u subotu navečer putuje u Egipat na susret s najvišim dužnosnicima te zemlje, gdje će se, između ostalih, sastati i s predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara