PIJANIST ANDREJ GAVRILOV NASTUPIO U ZAGREBU

U organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, večeras je u crkvi sv. Katarine nastupio Andrej Gavrilov, jedan od najvećih pijanista današnjice.

Na rasporedu zagrebačkoga koncerta bila su djela Frederica Chopina - nokturna i etide. U drugom dijelu koncerta Gavrilov je izveo deset stavaka iz baleta "Romeo i Julija" Sergeja Prokofjeva.

Prema pisanju glazbene kritike cjelokupni glasovirski Chopinov opus obilježile su nokturna i etide. Večerašnjim odabirom nokturna i etide Gavrilov je zagrebačkoj publici predstavio reprezentativni presjek Chopinova stvaralaštva.

Drugi dio koncerta posvećen Prokofjevu, odnosno stavcima iz baleta Romeo i Julija, glazbena kritika smatra najuspjelijim odsjecima toga čuvenoga baleta, koji je dobro poznat kazališnoj i koncertnoj publici.

Andrej Gavrilov rođen je u Moskvi 1955. Veliki pijanistički uspjeh uslijedio je nakon pobjede na natjecanju Čajkovski 1974. godine.Jedan je od prvih ruskih umjetnika kojemu je 1985. godine omogućen izlazak iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gavrilov velike uspjehe postiže u Engleskoj sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. U to vrijeme nastupa s vodećim orkestrima Europe i Amerike u vodećim glazbenim središtima: Londonu, Beču, Parizu, Berlinu, Muenchenu, Rimu, Chicagu, Philadelphiji, Montrealu i drugima. Nastupao je s vodećim svjetskim dirigentima, a u posljednjih nekoliko godina Gavrilov je održao vrhunske pijanističke recitale u Rimu, Ateni, Amsterdamu, Oslu, Lisabonu i Tokiju.

Veliki povratak u Rusiju ostvario je 2001. godine recitalima u St. Petersburgu i Moskvi, gdje je u Boljšoj teatru izveo četiri glasovirska koncerta u jednoj večeri, navodi se među ostalim u programskoj knjižici zagrebačkoga koncrta.

Gavrilov je snimao za vodeće diskografske europske kuće, izvodeći djela Chopina, Prokofjeva, Schuberta, Bacha, te Griega.

Andrej Gavrilov živi u Luzernu.

(Hina) xatod yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara