Pijuckanje dobro protiv demencije

REDOVITO konzumiranje malih količina alkohola, od jedne do šest čaša na tjedan, može smanjiti opasnost od gubitka pamćenja u starijoj dobi, piše "Journal of the American Medical Association".

Najnovija otkrića navode na zaključak da ono što je dobro za srce može biti dobro i za mozak, smatraju dr. Kenneth J. Mukamal i njegovi kolege iz Medicinskoga centra Beth Israel Deaconess.

Unatoč tome, ispijanje makar i malo više od te umjerene količine alkohola može izazvati povećanje opasnosti od demencije.

U najnovijem istraživanju uspoređene su navike 373 osobe u dobi od 65 godina ili starije, koje nisu patile od demencije, s navikama 373 osobe slične dobi kod kojih se razvila staračka demencija.

Rezultati istraživanja pokazuju da su osobe koje su pile od jedne do šest čaša alkoholnih pića na tjedan upola manje izložene opasnosti od razvoja demencije od onih koje uopće nisu pile alkoholna pića.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, kod osoba koje tvrde da piju manje od jedne čaše alkoholnog pića na tjedan utvrđeno je da postoji malo manja opasnost od demencije nego kod osoba koje uopće ne piju alkohol. Pri tome se jednim pićem smatra 3,5 decilitara piva, 1,7 decilitara vina ili jedna čašica žestokog pića.

S druge strane, osobe koje popiju najmanje 14 alkoholnih pića na tjedan izloženije su opasnosti od pojave demencije od onih koje uopće ne piju alkohol.

Dr. Mukamal objašnjava da učestalo konzumiranje alkohola izaziva smanjivanje mozga i može štetno djelovati na živčane stanice.

Čini se da pivo, vino i žestoka pića u umjerenim količinama jednako štite od pojave demencije, ali dr. Mukamal upozorava da rezultati prijašnjih istraživanja pokazuju da je vino najkorisnije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara