Piplović: rigorozne kazne za financijski neuredne stranke

Brisanje političke stranke iz registra jedna je od najrigoroznijih kazni koje traži DCov saborski zastupnik Frano Piplović za one stranke koje prikupljeni novac potroše nenamjenski ili ga prikriju raznim financijskim poslovima.

DC-ov zastupnik to je predložio u zakonu o financiranju političkih stranaka, koji je poslao u saborsku proceduru.

Ne postoje iluzije kako će taj zakon potpuno spriječiti sve zlouporabe u i oko političkih stranaka, ali će im prostor biti jako mali, tvrdi Piplović u svom prijedlogu.

Nastojeći financiranje stranaka učiniti potpuno jasnim, Piplović traži da se stranke koje financijski prijestupe kazne s deset puta većim iznosom od iznosa za koji je utvrđen prijestupom.

Ako stranka kaznu ne bi platila u roku od šest mjeseci, DC-ov zastupnik predlaže da ju se briše iz registra političkih stranaka i da se ta odluka objavi u Narodnim novinama.

Danom brisanja počeo bi teći dvogodišnji rok u kojemu vrh stranke i osoba odgovorna za njen financijski rad ne bi mogli biti članovima upravnih tijela postojećih ili novoosnovanih stranaka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nešto 'mekšoj varijanti' stranki se daje prilika da plati kaznu u traženom iznosu, s tim da bi joj se pritom oduzeo i novac koji je prikrila financijskim poslovanjem ili ga nenamjenski potrošila.

Oduzeti novac uplaćivao bi se u državni proračun i u konačnici namijenio u humanitarne svrhe koje bi odredio Hrvatski sabor.

Spremnost stranke da plati kaznu ne bi, međutim, zaustavila 'priču' - u Narodnim bi se novinama objavilo ime stranke, osobni podaci njenog predsjednika i vrha stranke, te osobni podaci osoba uključenih u počinjenje financijskog prijestupa.

Piplović se također zauzima da se sve političke stranke obveže da javno objave podrijetlo i način na koji su potrošili sredstva prikupljena u prethodnoj kalendarskoj godini i posebno za svaku predizbornu kampanju.

(Hina) xum yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara