Pirotehničari iz BiH 1. lipnja mogu krenuti u Irak

Postrojba od 52 pirotehničara iz sastava oružanih snaga Bosne i Hercegovine koja treba biti upućena u Irak završila je posebnu obuku i bit će spremna za operativno djelovanje 1. lipnja, izjavio je u petak u Sarajevu ministar obrane BiH Nikola Radovanović.

On nije mogao kazati hoće li prvih 36 pirotehničara iz BiH tog datuma doista i krenuti prema Iraku jer konačna odluka o tome još nije donesena.

Temeljna zadaća pripadnika postrojbe čije je osposobljavanje i opremanje djelomice financirala i američka vlada u Iraku će biti uništavanje već prikupljenog streljiva i eksploziva.

Načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general Sifet Podžić inzistirao je na činjenici da će zadaća bosanskohercegovačkih pirotehničara biti drugačija od klasičnog uklanjanja mina s bivših crta bojišnice pa time i manje rizična.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik postrojbe Dino Mešić pojasnio je novinarima kako će tijekom angažiranja u Iraku on primati plaću od šest tisuća konvertibilnih maraka (3069 eura) a uz dodatke koji mu pripadaju z šest mjeseci trebao bi zaraditi oko 40 tisuća KM (20460 eura).

Prije polaska u Irak svi pirotehničari potpisat će i ugovore koje u im u slučaju trajnog invaliditeta jamče isplatu 100 tisuća eura a u slučaju njihove smrti obiteljima osiguravaju isplatu 50 tisuća eura.

(Hina) xrm ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara