Pirotehničari prosvjedovali na Trgu bana Jelačića protiv uvoza stranih radnika

OKO 150 pirotehničara u podne se na Trgu bana Jelačića okupilo kako bi, s obzirom da obavljaju posao razminiranja čime svakodnevno izravno ugrožavaju vlastiti život, izrazili nezadovoljstvo zbog načina na koji su zakonski tretirani.

Na ovakav prosvjed potaknulo ih je obećanje prošle vlade Ive Sanadera da će u svom mandatu donijeti izmjene Zakona o posebnim pravima iz mirovinskog osiguranja na poslovima razminiranja, a koje ni do dana današnjeg nije ispunjeno. Pirotehničari, naime, traže sedam godina staža na poslovima razminiranja i ukupno 20 godina staža kao uvjet za odlazak u mirovinu što je u suprotnosti s dosadašnjih deset godina na istim poslovima i 30 godina ukupnog radnog staža. Osim spomenutog, a kako je kazao Igor Vukorepa, predsjednik sindikata za razminiranje, pirotehničari zahtijevaju još neka poboljšanja.

"Tražimo povrat ovlasti koje nam je MUP oduzeo zbog toga što mnogi od nas nemaju završenu srednju školu. Nadalje, tražimo da se regulira rad stranaca koji u našoj državi razminiraju, jer je dosadašnja praksa pokazala da oni nama predstavljaju nelojalnu konkurenciju. Oni nisu dužni plaćati doprinos i porez državi pa postaju izvor jeftine radne snage", objasnio je Vukorepa.

Nastavio je kako je 189 milijuna kuna, koliko je predviđeno ovogodišnjim proračunom za razminiranje nedovoljno, s obzirom na područje RH koje je prekriveno minama. Riječ je o 997 kilometara četvornih.

"Tolikim sredstvima godišnje možemo razminirati do 35 kilometara kvadratnih što bi značilo da nam je potrebno još 30 godina ne bi li očistili cijelu državu", kazao je Mario Barjaktarić, predsjednik Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja  pri Hrvatskoj udruzi sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pirotehničari su ujedno dogovorili sastanak u jedan sat s potpredsjednicom Vlade Đurđom Adlešić na kojem će tražiti ispunjenje svojih zahtjeva. Ukoliko na sastanku ne dođe do pomaka, za desetak dana će doći do novog prosvjeda, ali većih razmjera nego što je bio današnji.

Susret Adlešić i predstavnika pirotehničara urodio je plodom. Takvo što je potvrdio Vukorepa rekavši da je razgovor bio konstruktivan i temeljit. "Šest mjeseci čekam ovaj sastanak", rekao je nastavljajući kako su u dvosatnom dijalogu prelazili točku po točku. Iako nisu konkretizirane mjere koje će se poduzeti dana su stanovita obećanja.

Tako je Adlešić poručila kako vlada izražava spremnost da se povise novčana sredstva koja se izdvajaju za razminiranje. "Sljedeće je godine proces razminiranja trebao biti priveden kraju što je bio uvjet ulaska Hrvatske u NATO savez. Kako to nije ispunjeno, a Hrvatska će ipak pristupiti vojnom savezu, uspjeli smo produljiti rok i to za deset godina. Spremni smo povećati sredstva jer želimo i prije desetogodišnjeg perioda vidjeti zemlju bez mina", poručila je Adlešić.

Nadalje, najavila je kako će se u skorije vrijeme regulirati rad stranaca na razminiranju, ali se mora uzeti u obzir 16 posto inozemnih donacija u ukupnom iznosu za razminiranje zbog kojih se ne mogu kreirati oštra radna pravila.

Vukorepa je rekao da neće doći do prosvjeda najavljenih za idući tjedan jer su, istaknuo je, "pregovori u tijeku". Ovaj početak pregovora Vlade, sindikata, UNHCR-a i MUP-a će se nastavit pa će se već ove srijede u spomenutom ministarstvu raspravljati o Zakonu o humanitarnom razminiranju.

U Hrvatskoj je sveukupno 997 kilometara četvornih prekriveno minama, 15 tisuća oznaka upozorava na opasna područja, dok je svaki 5 stanovnik izložen potencijalnoj opasnosti. Koliko ovakve podatke hrvatska vlada shvaća ozbiljno pokazat će naredni tjedni.

Ig.M

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara