Pisac Roa Bastos umro u 88. godini

PARAGVAJSKI pisac Augusto Roa Bastos, koji se redovito natječe za Nobelovu nagradu, umro je u utorak u privatnoj klinici u Asuncionu, u 88. godini zbog komplikacija nakon operacije glave, doznaje se od liječničkih izvora.

Pisac se liječio na odjelu intenzivne skrbi u klinici Svete Klare nakon operacije ozljede na glavi koju je zadobio kada je u petak pao u svom stanu u Asuncionu.

Činjenica da je dugo živio u progonstvu u Argentini, a zatim u Francuskoj, vjerojatno je razlog što je Bastos glavnu temu za svoja djela nalazio u krajolicima i burnoj povijesti rodnog Paragvaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roa Bastos je jedan od glavnih likova latinskoameričke književnosti otkako je 1974. objavio "Ja, Vrhovni", čaroban portret diktatora Gaspara de Francije, koji je od 1814. do 1840. uveo samovladu gušeći svaku slobodu.

Za tu je knjigu 1989. dobio Cervantesovu nagradu, najugledniju nagradu za književnost na španjolskom jeziku, a djelo je poprimilo univerzalnu simboličnu vrijednost.

Roa Bastos je rođen 13. lipnja 1917. u Asuncionu, a rano djetinjstvo proveo je u indijanskom selu Iturbeu (u romanima se spominje kao Itape).

Romanom "Sin čovječji" 1960. najavio je "paragvajsku trilogiju o monoteizmu vlasti" koju će nastaviti djelom "Ja, Vrhovni" i zaključiti "Tužiteljem" 1993.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara