Pismo IAEA o Sj. Koreji prvo stručnjacima Vijeća sigurnosti

VIJEĆE sigurnosti UNa uputilo je pismo Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) o nuklearnom programu Sjeverne Koreje svojim stručnjacima zbog daljnjih ispitivanja prije nego o njemu bude raspravljalo, rekao je u srijedu u New Yorku predsjedavajući Vijeća.

´Budući je to važno i vrlo složeno pitanje, Vijeće je željelo predati ga stručnjacima na konzultacije prije rasprave u samom Vijeću´, rekao je novinarima nakon zatvorene sjednice Vijeća njemački predstavnik Guenter Pleuger, koji ovaj mjesec njime predsjeda.

Pismo direktora IAEA Mohameda ElBaradeia sadrži rezoluciju o Sjevernoj Koreji Upravnog vijeća IAEA koju je usvojilo prošloga tjedna.

Rezolucija izražava zabrinutost što Sjeverna Koreja odbija razgovarati o svojem nuklearnom programu i kaže da ta zemlja krši međunarodne sporazume o nadzoru nuklearnog oružja.

Rezolucija poziva Pyongyang na punu suradnju s UN-ovim inspektorima i poštivanje obveza koji proizlaze iz sporazuma o neširenju atomskog oružja.

Sjeverna Koreja je u prosincu prošle godine izbacila inspektore IAEA koji su nadzirali zamrzavanje njezinog nuklearnog programa, a potom u siječnju ove godine objavila da se povlači iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

´Stručnjaci članica Vijeća sigurnosti će proučiti ovo izvješće i izvući stvarne i pravne zaključke i sačiniti preporuke za članove Vijeća´, rekao je Pleuger. ´Na toj osnovi će Vijeće razmotriti to pitanje.´

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara