Pismo Vijeća franjevačkih zajednica Vladi i Saboru zbog Družbe Adria

Vijeće franjevačkih zajednica Hrvatske i BiH te Franjevački institut za kulturu mira poslali su danas otvoreno pismo Vladi RH, Hrvatskom saboru i ministrici zaštite okoliša Marini Matulović Dropulić, u kojem traže da se javno objelodani čitava Studija utjecaja na okoliš projekta Družba Adria.

Projektom Družbe Adrija planira se doprema nafte iz Rusije naftovodom preko šest država do luke u Omišlju, a kako se ističe u pismu, riječ je o "izvozu visoko-sumpornu rusku naftu preko hrvatskog naftovoda i terminala u Omišlju".

"Iako shvaćamo da pojedini manji dijelovi te Studije mogu zahtijevati diskreciju zbog zaštite sigurnosti građana, tražimo da se osigura pravo građana na informaciju i da se omogući građansku, odnosno neutralnu kontra-ekspertizu, bilo domaću, bilo domaću i europsku", navodi se u pismu, poslanom po završetku godišnjeg savjetovanja Vijeća franjevačkih zajednica, u Splitu od 12. do 14. studenog.

Na godišnjem savjetovanju članovi franjevačkih zajednica razmotrili su dostupne informacije o projektu družbe Adria, zbog, kako se navodi "svoje kršćanske i građanske odgovornosti" te "motivirani franjevačkom osjetljivošću prema svemu stvorenom.

Vijeće franjevačkih zajednica u pismu također traži da se, po pravilima EU i dužnosti poštivanja susjeda, informira i upita za mišljenje i susjedne priobalne jadranske države, jer novi utjecaji tog projekta - balastne vode i (moguće) havarije - mogu i njih pogoditi.

Zbog rizika projekta Družba Adria, navlastito za čitav Jadran, Vijeće franjevačkih zajednica traži da se - nakon što Komisija Ministarstva ocjeni Studiju - organizira i javni uvid u Studiju i u Mišljenje Ministarstva, te široka javna rasprava, a zatim i referendum u svim priobalnim županijama, koji bi odlučio o prihvaćanju ili neprihvaćanju rizika tog projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vijeće Franjevačkih zajednica smatra da ako Hrvatski sabor ne preuzme odgovornost za prihvaćanje ili neprihvaćanje projekta Družba Adria, onda to pravo i dužnost imaju građani, posebice oni uz jadransku obalu koji žive od Jadranskog mora.

Pozivaju i druge crkvene i građanske ustanove, udruge, javne djelatnike i građane "da se na njima primjeren način bez odgađanja zauzmu za ovu prevažnu stvar".

U otvorenom pismu navode kako su začuđeni što je od Studije utjecaja projekta Družbe Adria na okoliš, koju je naručio i financirao Janaf, objelodanjen samo sažetak i to samo jednog dijela Studije, iako je, kako se tvrdi u pismu, "ministrica zaštite okoliša obećala da će čitava Studija biti objavljena".

U pismu se također tvrdi da je Janaf već počeo izvoditi radove na tom projektu te začuđenost što se "Hrvatski sabor ne izjašnjava o tom projektu, iako je bjelodano, da on mora imati financijskih posljedica za Republiku Hrvatsku".

Jer, kako se navodi, "Janaf je javno poduzeće, a država će morati sudjelovati u saniranju mogućih havarija, a posebno neizbježnih šteta od balastnih voda".

(Hina) pp/xbma ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara