Pjesme nasilnog sadržaja potiču agresivnost

PJESME nasilnog sadržaja potiču agresivnost, tvrde američki psiholozi, suprotno dosadašnjem uvjerenju da je glazba s emocionalno negativnim tekstom "ventil" za nagomilane osjećaje i da pomaže oslobađanju agresije.

Nakon slušanja pjesama nasilnog sadržaja, misli slušatelja bar su nakratko opterećenije, nego nakon neke vedre pjesme, objavili su znanstvenici u "Journal of Personality and Social Psychology".

Psiholog Craig Anderson i kolege sa Sveučilišta Iowa pustili su pred petstotinjak studenata pjesme nasilnog sadržaja. Ispitanici su potom kroz različite psiho-testove trebali interpretirati emocionalno negativno nabijene riječi, ali i one neagresivnog sadržaja. Osim toga, trebali su nadopuniti slova koja nedostaju u riječi: primjerice "u-iti".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon agresivnog teksta interpretacija riječi bila je znatno agresivnija, tako da su i slova koja su nadopunjavala riječi bila emocionalno negativno nabijena, poput "ubiti" umjesto "umiti".

Glazbeni tekstovi mogli bi voditi stvarnom nasilju, pretpostavlja Craig. Daljnja bi istraživanja trebala razjasniti jesu li ti učinci na slušatelja samo prolazni ili mogu uzrokovati trajnu promjenu ličnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara