Pjongjang postavio uvjete za nastavak pregovora

Pjongjang postavio uvjete za nastavak pregovora
SJEVERNA je Koreja postavila uvjete za obnovu pregovora o svom nuklearnom programu, upozorivši da rezultati američkih predsjedničkih izbora neće utjecati na to, piše u srijedu azijsko izdanje "Wall Street Journala".

Službeni Pjongjang traži da SAD odustanu od svojih zahtjeva vezanih za poboljšanje zaštite prava čovjeka i od sankcija. Te je uvjete iznio Han Song Ryol, sjevernokorejski veleposlanik pri UN-u, dodaje list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Han je kazao kako "rezultati američkih predsjedničkih izbora nisu važni, nego je bitnije znati da postoji politička volja za promjenu američke politike" prema komunističkom režimu u Pjongjangu.

Da bi se nastavili pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu Washington treba prestati svrstavati Pjongjang u "osovine zla" i ukinuti sankcije, dodaje "Wall Street Journal".

Tri niza pregovora između dviju Koreja, Kine, Japana, SAD-a i Rusije održani su u Pekingu u kolovozu 2003, veljači i lipnju 2004. godine, ali bez značajnijeg rezultata. Četvrti krug predviđen za kraj rujna nije održan jer Sjeverna Koreja nije htjela pregovarati zbog "neprijateljskog stajališta" SAD-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara