Plakati na rasvjetnim stupovima protivni su zakonu

DRŽAVNO izborno povjerenstvo odgovorilo je na upit Foruma hrvatske sloge u vezi s lijepljenjem plakata na rasvjetne stupove i prometnu signalizaciju.

Mišljenje je Državnog izbornog povjerenstva da nije dopušteno lijepljenje plakata na rasvjetne stupove i prometnu signalizaciju, bez odobrenja Odjela za komunalne poslove, pa je podnositelj upita upućen da eventualne nepravilnosti prijavi komunalnom redarstvu.

Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba donijelo je 17. listopada 2003. naputak o načinu promidžbe i predstavljanja političkih stranaka i nezavisnih kandidata na otvorenim prostorima na području grada Zagreba u vrijeme predizborne kampanje za parlamentarne izbore.

Tim naputkom izričito se zabranjuje lijepljenje plakata na fasade objekata, ograde, nadstrešnice, stupove javne rasvjete, prometnu signalizaciju i zakucavanjem na stabla te postavljanje panoa bez odobrenja Odjela za komunalne poslove Gradskog ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet. Također je određeno da će komunalno redarstvo za sva uočena nepoštivanja odredbi Odluke o komunalnom redu i utvrđenih pravila o citiranom Naputku, naplaćivati propisane kazne, odmah uklanjati panoe i plakate i sve troškove naplaćivati od svake stranke.

2. Državno izborno povjerenstvo djelomično je prihvatilo prigovor nositelja neovisne liste Karla Pekasa protiv odluke Državnog izbornog povjerenstva o prihvaćanju i objavi liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor Hrvatske stranke prava-1861 - HSP-1861, nositelja liste Dobroslava Parage u IX. izbornoj jedinici. Na toj listi nalazi se kandidat Drago Topić, koji je kandidat i na listi Hrvatskih pravaša - HP.

Povodom prigovora, kako bi ispravilo pogrešku učinjenu prilikom prihvaćanja lista, Povjerenstvo je zatražilo od kandidata Drage Topića izjašnjenje o tome na kojoj od lista političkih stranaka u IX. izbornoj jedinici želi ostati kandidatom.

Budući da je dao očitovanje da želi ostati na listi političke stranke Hrvatska stranka prava-1861 - HSP-1861, a da odustaje od kandidature na listi Hrvatskih pravaša - HP, prigovor nositelja neovisne liste Karla Pekasa, u tom dijelu je neosnovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je kandidat Drago Topić odustao od kandidature za izbor zastupnika u Hrvatski sabor na listi Hrvatskih pravaša - HP to je, suglasno prijedlogu te stranke - koja nije imala saznanja da je isti kandidat i na listi Hrvatske stranke prava-1861 - HSP-1861, Državno izborno povjerenstvo je izmijenilo listu Hrvatskih pravaša - HP u IX. izbornoj jedinici tako da je umjesto kandidata Drage Topića uvrstilo kandidatkinju Milenu Prgomet iz Splita, koja je dala očitovanje o prihvaćanju kandidature na listi za izbor zastupnika u Hrvatski sabor Hrvatskih pravaša - HP.

Državno izborno povjerenstvo drži, naime, da ne bi trebalo ići na štetu jedne od stranaka, na način da se poništi njezina izborna lista ako se na dvije liste pojavi isti kandidat, kao što se to dogodilo u IX. izbornoj jedinici.

3. Državno izborno povjerenstvo prihvatilo je prigovor mr.sc. Mladena Bujasa, kandidata na listi za izbor zastupnika u Hrvatski sabor Stranke Hrvatskog preporoda - SHP, nositelja liste Božidara Maslova u X. izbornoj jedinici.

Mr.sc. Mladen Bujas podnio je prigovor protiv tako prihvaćene i objavljene stranačke liste, zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja, navodeći da on nije dao očitovanje da prihvaća kandidaturu na izbornoj stranačkoj listi Stranke hrvatskog preporoda - SHP u X. izbornoj jedinici. Stoga se lista mijenja tako da se umjesto kandidata Mladen Bujasa iz Splita stavlja kandidat Ante Bosnić iz Splita, kojega je predložila Stranka Hrvatskog preporoda - SHP i dostavila njegovo očitovanje o prihvaćanju kandidature na listi te stranke.

(Hina/OTS) pp gk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara