Plan za novi dan: Žlica meda za bocu pelina

Foto: Goran Mehkek / Cropix

ŽLICA pelina obično se servira sa žlicom meda. Loše vijesti obično se kompenziraju dobrim vijestima.

Nije stoga nikakvo čudo da su novi ministri na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem od prvog dana krenuli bacati bombone pred narod.

Pa tako jedan najavljuje objavu registra branitelja, drugi obećava izmjene zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, treći vraća Račanova tjelohranitelja i suspendira Sanaderova, dok premijer osobno najavljuje ukidanje zabrane okupljanja na Markovu trgu.

Slatko-gorka koalicija

Tko zna, možda narodu pored svih tih mjera lakše sjednu skora poskupljenja, veći PDV, više komunalije, očekivani val stečajeva, pad životnog standarda, rezovi i otpuštanja.

Ako ništa drugo, barem će se moći izvikati pod prozorima Vlade. Ili se po birtijama zabavljati lažnim braniteljima. Naravno, pod uvjetom da se taj famozni registar ikada objavi.

Sve u svemu, ovo već doista počinje sličiti na plan.

Kao prvi dan škole

Nova vlast odlučila je da neće odmah iskrcati u javnost loše vijesti kako bi si ostavila dovoljno vremena da popravi dojam do kraja mandata, već je posegnula za provjerenim poučkom iz škole: dojam koji ostaviš prvoga dana pratit će te sve do zadnjeg.

Ili kao što bi rekli cinici, oni koji uspiju prvog dana uvjeriti javnost da su ranoranioci, moći će sljedeće četiri godine spavati do podneva.

Kolika žlica nam treba?

Sve u svemu, taktika zvuči obećavajuće. Osim jedne sitnice: hoće li žličica meda uspjeti ublažiti gorčinu čitave boce pelina koju će hrvatski građani kusati u narednoj godini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ćemo suditi po pesimističnim najavama ekonomista i stručnjaka, trebala bi to biti jedna jako velika žlica. Ogromna. Gigantska.

No kad se slušaju prognoze ekonomista i najave nove Vlade, stječe se dojam da oni zapravo pričaju o dvije potpuno različite stvari. Ekonomisti govore o propasti države, novi premijer o tome da stvari nisu tako loše. Ekonomisti spominju proračunske rezove, a premijer proračunsku dijetu. Oni pozivaju na otpuštanja, premijer na povećanje produktivnosti. Guverner HNB-a govori o smanjenju proračuna, premijer o povećanju BDP-a.

Nije tako loše da ne bi bilo dobro

Ustvari, još se nije javio onaj koji bi rekao koliko je loše, a da mu premijer nije odgovorio koliko je zapravo dobro. Naročito otkako je Radimiru Čačiću i Slavku Liniću naljepio flaster na usta.

Sada, pak, svjedočimo poplavi ministarskih obećanja. Od kojih su neka pomalo bizarna.

Recimo, ministar branitelja Predrag Fred Matić obećao je objavu registra branitelja. To isto obećavao je prije dvije godine, dok je sjedio u Uredu predsjednika Ive Josipovića. Pa ga opet nije objavio. Sad se spustio u Banske dvore gdje je obećao to isto još prije nego što je prošao kroz vrata. Možda sada uspije.

Ministarski bomboni

S druge strane, premijer Milanović najavljuje da će otvoriti Markov trg za prosvjednike. Baš da vidimo koliko će ga to držati. Naime, kad su prosvjednici proljetos došli pred središnjicu SDP-a na Iblerovu trgu, Milanović je bio istinski šokiran i vidno uznemiren. Kako će tek biti kad mu svaki dan počnu dolaziti pred Vladu?

Osim ako se ljudi dovoljno ne oslade ministarskim "bombonima".

Kampanja nije gotova

Uglavnom, nova Vlada ponaša se kao da predizborna kampanja još traje. Ministri izgledaju kao da će sto godina biti na vlasti, a ponašaju se kao da će već sutra biti izbori. To je logično, ako je takva taktika godinama uspijevala HDZ-u, zašto ne bi sada i SDP-u?

Bitno da su skovali plan. Za preživjeti dan.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara