Plenković: Ne bih se složio da nema reformi

Plenković: Ne bih se složio da nema reformi
Foto: Pixsell/Patrik Macek

PREMIJER Andrej Plenković izjavio je da će Hrvatska nastaviti provoditi reforme kako bi poboljšala konkurentnost zemlje i povećala dostupnost usluga građanima te da se reforme neće zaustaviti zbog izborne godine.

''Ne bih se složio da nema reformi. Samo u petnaestak dana u Hrvatskom saboru bila je reforma državnog inspektorata, treća faza porezne reforme, mirovinska reforma, zakon o brdsko-planinskim područjima, zakon o minimalnoj plaći i druge'', kazao je premijer Plenković u intervjuu za Dnevnik HTV-a.

''Za ovu godinu želimo krenuti dalje s reformom pravosudnog sustava'', kazao je i dodao da će u javno savjetovanje ići novi Ovršni zakon te da će promijeniti Zakon o kaznenom postupku i Zakon o parničnom postupku. ''Prošle godine promijenili smo šest zakona o pravosuđu, a ove godine ćemo promijeniti još niz njih.''

''To je stožerni segment kojim pokazujemo kredibilnost sustava i jačamo pravu sigurnosti'', kazao je.

On je dodao kao će vlada nastaviti reforme u zdravstvenom sustavu, kojem su poreznom reformom financijski omogućili novih 1,3 milijardu kuna direktnih prihoda zdravstvu za posebno skupe lijekove, integraciju bolnica i dostupnost zdravstvenih usluga.

''Tome treba dodati cijeli segment državne uprave, ne samo spajanja ureda uprave državne županija sa županijama, gdje ćemo jačati županije, nego cijeli proces digitalizacije i usluga e-građanin'', kazao je Plenković.

"Do kraja ove godine želimo doseći investicijski rejting"

''Mi smo ove godine integrirali Agenciju za investicije i konkurentnost u Ministarstvu gospodarstva i moja je ambicija da osnažimo Ministarstvo gospodarstva koje mora imati vodeću ulogu u industrijskoj politici, ulaganjima, malom i srednjem poduzetništvu, trgovinskoj politici, svemu što pridonosi gospodarstvu'', kazao je i dodao da ulaganja trebaju biti kvalitetnije organizirana kako bi potaknuli ulagače da investiraju u Hrvatsku.

''Ulaganjima od milijardu eura prošle godine u turizam pribrojit će se do kraja ove godine još milijardu eura drugih investicija zajedno'', kazao je i najavio nastavak ulaganja u Zračnu luka Dubrovnik i Luku Rijeka, Centra Ericsson Tesla u Osijeku, vjetroelektrane u Senju, Istarski ipsilon, ciklus investicija u HEP-u, nastojanja da se dovrši koridor VC kroz Baranju i projekt Pelješkog mosta.

''Želimo privući i druge investicije, ali trebamo nastaviti poboljšavati kreditni rejting, bolju apsorpciju europskih fondova, legitimitet pravnog i poreznog okvira'', kazao je Plenković.

''Do kraja ove godine želimo doseći investicijski rejting, što bi bila još jedna potvrda naše fiskalne konsolidacije i snažna poruka potencijalnim investitorima da mogu očekivati predvidljivu i stabilnu poslovnu okolinu u RH'', istaknuo je

"Afera SMS je pokušaj bez presedana"

Za aferu SMS rekao je da je riječ o pokušaju bez presedana da se fabriciraju i krivotvore navodne korespondencije najviših pravosudnih dužnosnika, najviših dužnosnika vlade, koje su puštene u eter, kako bi se destabilizirale institucije i stvorila politička kriza. Odlučan je u tome da svi povezani s aferom moraju odgovarati.

Istaknuo je da je svojedobno, kad se ta afera pojavila u javnosti, razgovarao s ravnateljem SOA-e zato što je pitanje je li netko eventualno koristio Sigurnosno-obavještajnu agenciju "na način na koji to nije bilo potrebno" te da, prema odgovorima koje je dobio, nije bilo nikakvih prijetnji niti bilo čega sličnog. Istaknuo je kako, prema tome, misli da su djelovali u skladu sa svojim ovlastima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara