Plenković: Vrijeme je za nove ljude

Plenković: Vrijeme je za nove ljude

Foto: FAH

NA JUČERAŠNJEM svečanom obilježavanju Dana državnosti kod Kolinde Grabar Kitarović bio je i Andrej Plenković, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i jedan od kandidata za predsjednika HDZ-a.

"Moramo se prije svega zahvaliti braniteljima i prvom predsjedniku za obranu od velikosrpskog Miloševićevog režima. Devedesete su bile godine formiranja države, prvo desetljeće bilo je transformativno. Sada smo u 2016., a nakon više izbornih ciklusa moramo se koncentrirati na gospodarski standard, i voditi računa da se svijet vrlo brzo našao u krupnim izazovima. Takva situacija zahtijeva iskusno, ozbiljno, mirno vodstvo zemlje, koja će je stabilizirati i učiniti privlačnom ulagačima", rekao je Plenković u razgovoru za N1.

Potencijalni novi predsjednik HDZ-a o svojim planovima u stranci govorio je diplomatski i smireno.


"Najprije imamo izbore u stranci. Nakon toga ćemo se svi zajedno u sinergiji pripremiti za parlamentarne izbore, ponuditi program građanima koji će ponuditi i vrlo jasnu političku stabilnost, pravnu sigurnost, demokratsku zrelost, i stvoriti dobre preduvjete za poduzetnike. Smatram da je to sada ključno. Svi su se trudili, no možda je vrijeme za nove ljude", zaključio je Plenković.

U kontekstu europske politike, kazao je kako Hrvatska treba biti solidarna prema svojim susjedima, prvenstveno prema Bosni i Hercegovini i da im Hrvatska mora u svakom smislu pomoći da pronađu svoj put prema Europskoj uniji.

"Od povijesti ne treba bježati, patnje naroda ne treba zaboraviti. O povijesti možemo i trebamo razgovarati" - optimistično tvrdi Plenković i dodaje: "Moramo jasno razgovarati o lošim posljedicama totalitarnih sustava, a tu smo jedinstveni".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara