Plenum odlučio: Blokada ide dalje!

Plenum odlučio: Blokada ide dalje!

GOTOVO 150 profesora, od čega više od 120 sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta potpisalo je otvoreno pismo podrške studentima koji su i dalje u blokadi i prosvjedom traže besplatno visokoškolsko obrazovanje.

"Blokada je i više od građanske neposlušnosti: po načinu izvedbe i procesima odlučivanja ona je akt direktne demokracije kakav na ovim prostorima nikada nismo imali prilike vidjeti. Fakulteti pod blokadom vriju, žive, dišu punim plućima; održavaju se predavanja i radionice, analiziraju se mediji, prevode tekstovi, snimaju filmovi i pokreću umjetničke akcije; svaki je takav fakultet jedan veliki praktikum društvenog aktivizma. Ozbiljnost i predanost rasprava na plenumima, napori da se na tim višesatnim mnogoljudnim skupovima uspostavi dijalog i održi tolerancija, obrazovanost studenata i jasnoća njihovih stavova - sve je to moralo zadiviti svakog promatrača; nas svakako jest", navodi se u pismu u kojem profesori također optužuju državni vrh da je na studentski prosvjed reagirao "praznim frazama, politikantstvom, bahatošću, pritiscima i prijetnjama".

Velik broj potpisa ispod otvorenog pisma jasno pokazuje da studenti nisu u potpunosti izgubili podršku svojih profesora, iako je fakultetsko vijeće FF-a ovog tjedna poručilo kako blokada nije legitiman način prosvjeda i naredilo povratak u učionice. Nakon takve odluke vijeća, čak su dvije profesorice podnijele ostavke na mjesta pročelnika odsjeka.

Nadoknada nastave ili zamrzavanje semestra

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većinu profesora ipak najviše muči pitanje - što s nastavom? Nastava na Filozofskom fakultetu neće završiti do 30. lipnja, to je sada i više nego jasno, a brojni su profesori već poručili kako nemaju namjeru žrtvovati svoje ljeto i ostati u Zagrebu kako bi nadoknađivali satnicu propuštenu zbog prosvjeda. Dekan fakulteta Miljenko Jurković danas je kazao kako su pronađene alternativne lokacije za održavanje poslijediplomskih studija, ali puno veći problem bit će organizirati nastavu van fakulteta za preddiplomske studije za koje je potrebno oko 40 dvorana. "Nismo još uspjeli dobiti sve dvorane na drugim lokacijama, ali nadam se da ćemo i to riješiti", kaže Jurković.

Neslužbeno se doznaje kako postoji nekoliko različitih varijanti, a jedna od njih je i zamrzavanje semestra, ukoliko se dogodi da blokada potraje predugo. To je opcija koja studentima najmanje odgovara jer bi za neke značilo gubitak stipendije ili prava na dom, ali prosvjednici od blokade neće odustati. Ostale varijante uključuju nadoknađivanje propuštene nastave u srpnju i kolovozu, odnosno u srpnju i rujnu, ovisno o dogovoru uprave fakulteta s profesorima.

Nezavisna studentska inicijativa nakon završetka večernjeg plenuma poslala je kratko priopćenje u kojem stoji kako blokada ide dalje, te će studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu sutra ući u 19. dan blokade.

P.V.
Foto: Dragan Matić / CROPIX

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara