Plitvice: 13. godišnjica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića

U POVODU obilježavanja 13. godišnjice pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića u Domovinskom ratu, danas su na Plitvicama na mjestu njegove pogibije brojna državna, vojna i izaslanstva braniteljskih udruga te članovi Jovićeve obitelji položili vijence, zapalili svijeće i odali mu počast.

Josip Jović poginuo je na Uskrs 31. ožujka 1991. u akciji protiv srpskih terorista koji su na Plitvicama porušili balvane na prometnicu i iz zasjede napali hrvatske redarstvenike koji su došli pomoći svojim kolegama u okruženju u tamošnjoj policijskoj postaji.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor u prigodnoj je riječi istaknula da je Josip Jović bio prvi među mnogim braniteljima koji su položili svoj život u obrani domovine. "Domovinski rat bio je pravedan, obrambeni i osloboditeljski i treba obraniti istinu o njemu", naglasila je Kosor dodavši da je u Domovinskom ratu Hrvatska bila izložena terorizmu.

Podsjetila je da je 1990. u Rakitju formirana postrojba specijalne policije koja je sudjelovala u akciji deblokade plitvičke policijske postaje 1991. i u kojoj su, uz poginulog Jovića, teško ranjena još četvorica redarstvenika. Danas se prisjećamo svih onih koji su poginuli u obrani Hrvatske i koje ne smijemo zaboraviti, poručila je Kosor.

Izaslanik hrvatskog predsjednika i ministra obrane, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Josip Lucić, koji je ujedno bio i zapovjednik postrojbe Specijalne policije u akciji na Plitvicama, rekao je da je Josip Jović "položio svoj život u jednom od najljepših kutaka zemlje za san o slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj koji smo svi mi imali".

"Nismo bili svjesni što nas čeka, ali smo hrabro ulazili u sve izazove", naglasio je Lucić dodavši da će stečevine Domovinskog rata biti onoliko trajne koliko budemo poštivali one koji su za njih dali svoje živote. Lucić je također podsjetio na stvaranje policijskih postrojba za specijalne namjene kao jezgre buduće hrvatske oružane sile koja je izvojevala pobjedu u Domovinskom ratu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj policije Ivica Franić kazao je da je stradanje prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama događaj poznat u hrvatskom narodu kao "Krvavi Uskrs" nagovijestio daljnje stradanje i patnje hrvatskog naroda u Domovinskom ratu. "Josip Jović dao je najviše što se moglo dati - svoj život, kao i mnogi drugi hrvatski sinovi ugradivši ga u temelje samostalne i slobodne hrvatske države. Sjećanje na njih nas trajno obvezuje i treba nam biti uzor", rekao je Franić naglasivši da treba očuvati jedinstvo hrvatskog naroda. Izrazio je zadovoljstvo što ove godine, za razliku od prijašnjih, godišnjicu pogibije Josipa Jovića zajednički obilježavaju predstavnici hrvatske vlasti i braniteljskih udruga.

Župan ličko-senjski Milan Jurković istaknuo je da je Josip Jović simbol svih onih koji su nesebično krenuli u obranu samostalnosti hrvatske države.

Predsjednik Udruge "Prvi hrvatski redarstvenik" Nenad Zovak upitao je zašto se danas inkriminiraju hrvatski branitelji koji su branili suverenitet hrvatske države u borbi s teroristima koji su ih mučki ubijali iz zasjede, a licemjerno je što se neki pozivaju na Ženevsku konvenciju, a šutjeli su dok su bili razarani hrvatski gradovi. U ime braniteljskih udruga izrazio je potporu hrvatskim generalima u Haagu da obrane istinu o Domovinskom ratu.

Predstavnik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Željko Sačić naglasio je da hrvatski branitelji nisu provodili etničko čišćenje nego branili slobodu svoje domovine. Prigodnim riječima nazočnima se obratio i predstavnik Udruge "Tigar 90/92." Petar Bajan, a vjerski obred predvodio je vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac.

(Hina) xdmak ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara