plitvice: obilježena 12. godišnjica smrti hrvatskog redarstvenika josipa jovića

U povodu 12. godišnjice smrti Josipa Jovića, prvog poginulog hrvatskog redarstvenika u Domovinskom ratu, na spomenobilježje na Plitvicama na mjestu njegove pogibije danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U ime Ministarstva unutarnjih poslova ravnatelj policije Ranko Ostojić prisjetio se Jovićeve pogibije na krvavi Uskrs 31. ožujka 1991., istaknuvši da su se policajci i ostali suborci nesebično žrtvovali za mir, sigurnost i napredak te da njihova požrtvovnost i hrabrost treba biti uzor.

"Ponosni smo što je Jović bio hrvatski policajac i obvezujemo se što bolje obavljati svoje dužnosti kako bismo bili dostojni njega i drugih naših palih kolega", rekao je Ostojić. Dodao je da je glavna zadaća hrvatskih policajaca tada bila obrana mlade države, a da je danas policajcima najvažnija dužnost osigurati Hrvatima mir i siguran život. Hrvatski policajci moraju biti profesionalni i depolitizirani, odgovorni, etični, u službi građana i držati se Zakona i poštivati ljudska prava, rekao je ravnatelj policije.

Predsjednik Udruge "Prvi hrvatski redarstvenik" Nenad Zovak upitao je "trebaju li danas, dvanaest godina nakon smrti prvog hrvatskog branitelja, djeca pamtiti branitelje samo kao mrtve zbog kojih se okuplja jedanput godišnje". "Treba li ih pamtiti kao ratne zločince, ubojice i samoubojice te jesu li samo po tome poznati medijima i hrvatskoj javnosti", rekao je.

Zovak je kazao da se branitelji nikad neće okrenuti protiv svoje države. "Spremni smo da nam se sudi, pa i na strijeljanje, ali da nas se naša djeca ne stide", rekao je Zovak.

Predstavnik Vojnog ordinarijata don Anđelko Kačunko rekao je da je "iz žrtve Josipa Jovića i drugih palih branitelja za nas niknulo žito slobode". "Ne vjerujte onima koji vam obećavaju lagana rješenja. Bez žrtve se ne može sagraditi ništa veliko", rekao je Kačunko prisjetivši na riječi Svetog Oca.

Vijence su, uz nazočnost Jovićevog brata Tomislava, položili predstavnici MUP-a, MORH-a i Oružanih snaga RH, Udruge "Prvi hrvatski redarstvenik", Ličko-senjske županije, Vojnog ordinarijata i općine Plitvička jezera.

Nakon komemorativnog skupa u organizaciji MUP-a svoj posebni skup održali su predstavnici Udruge "Tigar" iz Rakitja i ostalih braniteljskih udruga.

(Hina) mpuk ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara