Pliva prilikom davanja ponuda propustila izvijestiti javnost o važnom dopisu Actavisa

HRVATSKA agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) priopćila je kako je Pliva bez odgode morala izvijestiti javnost i tadašnje dioničare o dopisu islandskog Actavisa iz ožujka prošle godine, a u kojem je izložio osnovne elemente svoje neobvezujuće ponude za preuzimanje Plive.

Naime, Pliva je 13. ožujka 2006. primila pismo islandskog društva Actavis Group koje sadrži informacije koje su mogle utjecati na cijenu dionica, te je time bila dužna o tome bez odgode izvijestiti javnost.

U dopisu se predlaže spajanje Plive i Actavisa uz ponudu od 570 kuna po dionici za sve Plivine dionice, kao i zahtjev za dubinsko snimanje Plive d.d., ponudu "integralne uloge" Upravi u novoj tvrtki, te ponudu da Aktavis svoje prijedloge neposredno izloži Upravi i Nadzornom odboru Plive.

Nadalje, Agencija (HANFA) smatra da prijedlog za kupnju 100 posto dionica Plive po cijeni za 35% većoj od prosječne cijene, predstavlja činjenicu koja je mogla utjecati na cijenu dionica.

Nakon zatraženog očitovanja, u HANFA-u je stigalo pismo zamjenika tajnika Plive u kojem stoji da je predsjednik Uprave Željko Čović smatrao kako dopis Actavisa ne sadrži bitne materijalne činjenice, te time nije bio dužan od Agencije tražiti oslobađanje od obveze obavješćivanja javnosti.

Rješenjem HANFA-e, Plivi se nalaže da isto u roku od 7 dana dostavi dioničarima društva koji su to bili u periodu od 13. do 17. ožujka 2006. godine i koji su prodali svoje dionice.

U centru pažnje oko prodaje Plive pojavila se afera oko navodnog lobiranja za američku tvrtku Barr, kada su se na operi u Veroni našli premijer Ivo Sanader, bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, te direktor Plive Željko Čović, što je prvi objavio Index.

U natječaju za preuzimanje Plive d.d., pobjedio je američki Barr sa ponudom od 820 kuna po dionici, dok je Actavisova zadnja ponuda bila 795 kuna.

E.A.J.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara