PLO poziva na okončanje napada

VRHOVNO palestinsko političko tijelo uputilo je u nedjelju najoštriji poziv militantima da prekinu napade od smrti palestinskog čelnika Jasera Arafata i dolaska Mahmuda Abasa na njegovo mjesto.

Izvršni odbor Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) objavio je da "traži prekid svih nasilnih akcija koje mogu naškoditi nacionalnim interesima i koje pružaju izgovor Izraelu, koji želi destabilizirati Palestinu".

PLO nije naveo koje će akcije poduzeti ako se militanti ogluše na apel.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je prekinuo sve veze s Palestincima nakon što su militanti u četvrtak ubili šest Izraelaca u napadu na granični prijelaz u Gazi, umanjivši tako nade u obnovu bliskoistočnog mirovnog procesa nakon izbora Abasa, koji zagovara nenasilje.

Militanti, čak i oni iz Abasova pokreta Fatah, oglušili su se o njegove pozive za prekidom nasilja kako bi se mirovni pregovori mogli nastaviti.

Abas, koji je u nedjelju preuzeo dužnost palestinskog predsjednika, čelnik je i PLO-a. U tu je organizaciju uključena većina palestinskih skupina osim islamista, koji se protive mirovnom sporazumu s Izraelom i zaklinju se u njegovo uništenje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara