Po lojtrici gor pa po lojtrici dol: Crvenilo na burzi, Ina na bijednih 2.400 kuna

Po lojtrici gor pa po lojtrici dol: Crvenilo na burzi, Ina na bijednih 2.400 kuna

MALO raste, malo pada. Tim se riječima najslikovitije može opisati stanje na Zagrebačkoj, ali i na svjetskim burzama. Oporavak indeksa i cijena dionica, do kojeg je došlo u srijedu, bio je kratkog vijeka, jer je tijekom jučerašnjeg, ali i današnjeg dana sve opet krenulo silaznom putanjom.

Prve minute jutrošnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi, nisu izgledale nimalo optimistično. Crobex se srozao za 2,33 posto, a dionica Ine je pala na samo 2.300 kuna, što je čak 500 kuna manje od cijene koju građanima, koji ih žele prodati, nudi MOL. Ipak, ubrzo je uslijedio lagani oporavak pa se dionicama Ine trenutno trguje po cijeni nešto višoj od 2.400 kuna.

U podne je stanje na Zagrebačkoj burzi i dalje bilo prilično "crveno". Crobex se lagano popeo te je sad na "samo" -1,51 posto u odnosu na jučerašnje stanje. Cijena Inine dionice je bila 2.425 kuna (-9,34 posto), dionicama IGH se trgovalo po 8.300 kuna (-1,34 posto), a dionicama HT-a po 253,50 kuna (-0,96 posto) što je za 11,50 kuna manje od cijene iz javne ponude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među rijetkima koje su bile u minimalnom plusu je bila Atlantic Grupa (+0,43 posto), iako je cijena od 596 kuna po dionici znatno manja od one iz javne ponude (935 kuna), Jadranska banka (+2,97 posto) te PBZ (+1,37 posto).

Na stanje na Zagrebačkoj burzi utječu i psihološke reakcije s Wall Streeta koji je pogled upro prema američkom Kongresu, koji večeras ponovno treba odlučivati o prihvaćanju kriznog plana. Nakon manjih izmjena u planu, koje su stručnjaci prozvali "kozmetičkima i nedovoljnima za prihvaćanje plana", očekuje se kako bi Kongres ovog puta mogao reći da. Ipak, i prije prvog odlučivanja se špekuliralo o tome kako ima dovoljno ruku "za", tako da su neki mediji unaprijed izašli s lažnom informacijom o prihvaćanju plana, da bi se naposljetku ispostavilo kako plan ipak nije prošao.

I.M.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara