Po novom postupku imenovani predsjednici u 233 od 253 suda

MINISTRICA pravosuđa Ingrid Antičević Marinović imenovala je predsjednike još četiriju sudova, čime su po novom postupku imenovani predsjednici u 233 od ukupno 253 suda.

Postupak imenovanja predsjednika sudova promijenjen je nakon odluke Ustavnog suda, iz 2000., da su dotadašnji predsjednici sudova imenovani suprotno Ustavu jer ih je imenovalo Državno sudbeno vijeće (DSV), koje po Ustavu za to nije bilo nadležno.

Imenovanja po novom postupku, po kojem predsjednike sudova imenuje ministar pravosuđa, a ne više DSV, započela su raspisivanjem oglasa u kolovozu 2001., nakon izmjene Ustava i Zakona o sudovima i još jedne odluke Ustavnog suda. Tada je na prijedlog Udruge hrvatskih sudaca Sud utvrdio da za predsjednike sudova mogu biti imenovani samo suci, a ne i pravnici izvan sudova.

Ustavni sud tada nije našao ništa spornog u nadležnosti ministra pravosuđa da imenuje predsjednike sudova, kao ni u prekidu osmogodišnjeg mandata dotadašnjih predsjednika, što je UHS također osporavao.

Od 233 do sada imenovana predsjednika sudova, 182 su dosadašnja, a 51 je novoimenovan, od kojih 25 na ispražnjena predsjednička mjesta, dok 26 dosadašnjih predsjednika, ponovno kandidiranih, nisu imenovani.

Preostaje još imenovanje 20 predsjednika sudova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U četiri općinska suda u Donjem Lapcu, Dvoru, Vojniću i Rabu za predsjednička mjesta niti na ponovljene oglase nije se javio ni jedan kandidat. Sudovi u Vojniću i Dvoru nemaju čak niti jednog suca.

U tijeku je još i postupak imenovanja predsjednika 16 prekršajnih sudova za koje Visoki prekršajni sud još nije dao mišljenje.

Posljednji su imenovani predsjednici općinskih sudova u Vinkovcima, Vukovaru i Našicama, te predsjednik varaždinskog Prekršajnog suda.

Na ispražnjeno predsjedničko mjesto Općinskog suda u Vinkovcima imenovana je Davorka Rukavina.

Novi je predsjednik vukovarskog Općinskog suda Davorin Smičić jer dosadašnji nije dobio podršku sudačkog vijeća.

Franjo Kuric ponovno je imenovan za predsjednika Općinskog suda u Našicama, a Doroteja Zorman imenovana je na ispražnjeno predsjedničko mjesto u varaždinskom Prekršajnom sudu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara