POA dokazuje da je novinar francuski špijun: 1986. je uhvaćen s jointom!

U NOVOM broju tjednika Globus objavljeni su novi dokazi da je Protuobavještajna agencija odnosno SZUP pratio i prisluškivao novinare zbog niza tekstova. POA je provjerom glavnog urednika Globusa Igora Alborghettija pokušala dokazati tezu da je dotični francuski špijun, a iako je utvrđeno da to ne stoji, odlučeno je da "treba nastaviti sa svim aspektima sigurnosnog djelovanja spram Igora".

Kako u novom broju Globusa piše sam Alborghetti, nekoliko mjeseci nakon što je 2001. HDZ-ovu vlast zamijenila Račanova "šestorka", zaprimio je telefonski poziv od djelatnice SZUP-a, koja ga je upitala želi li pogledati svoj dosje.

Bio je to dio Račanovog obećanja da nova vlast, za razliku od HDZ-ove, neće nikad pratiti i prisluškivati novinare. No, Račanovo obećanje ispostavilo se običnom floskulom, jer je četiri godine kasnije Alborghetti u ruke dobio tridesetak stranica dokumenata POA-e o novinarima Globusa iz ljeta 2003., dakle neposredno pred kraj mandata Račanove Vlade.

POA se tada bavila "okolnostima koje su dovele do objave teksta o pomagačima odbjeglog generala Ante Gotovine prema izvješću što ga je pribavila redakcija Globusa".

Sve dokumente o operativnoj obradi novinara Globusa 2003. godine potpisao je tadašnji šef POA-e Franjo Turek, a posebno je zanimljiv način na koji je POA "operativno obradila" glavnog urednika Globusa Igora Alborghettija.

Kako bi dokazala svoju tezu da je Alborghetti zapravo francuski špijun, POA je istražila sve detalje o privatnom životu Igora Alborghettija, njegove žene, kćeri, oca i majke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je, dakle, POA smatrala važnim istražujući je li Igor Alborghetti francuski špijun?

"Igor Alborghetti potječe iz građanske obitelji vrlo dobrog materijalnog statusa, a podrijetlom je iz Dalmacije. Izvori koji Igora poznaju još iz srednjoškolskih dana navode da je odrastao u izobilju, a kao jedincu u obitelji nikada mu ništa nije nedostajalo, najviše zahvaljujući sredstvima koje je otac Josip zarađivao ploveći na stranim brodovima. Lagodan život, te pripadnost elitnim splitskim društvenim krugovima rezultirali su promjenom njegovog ponašanja tako da je, od kulturnog i pristojnog mladića, postao agresivna i arogantna osoba. Navedenu promjenu isti izvori tumače konzumiranjem narkotika, što je potvrđeno kroz evidenciju PU splitsko-dalmatinske gdje se Igor, od kraja 1986. prekršajno vodi zbog posjedovanja jedne cigarete hašiša." - piše POA o glavnom uredniku Globusa.

U istom izvješću detaljni se opisuju životni putevi Alborghettijeve obitelji, ali bez ijednog iole važnije obavještajnog podatka, piše Globus.

Kakve veze ima to što je Alborghetti kao mladić uhvaćen s jointom hašiša s tekstom koji je njegov list petnaestak godina kasnije objavio o generalu Gotovinu, to vjerojatno zna samo Franjo Turek i oni iz izvršne vlasti koji su odobrili ovakve staljinističke metode praćenja novinara.

Fotografija: Globus

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara