Pobjeda četiri godine prekasno

Foto: Borna Čavrag

JE LI Kukuriku koalicija pobijedila na izborima? Ili je ipak HDZ izgubio? Kako završava Križni put i tko je pravi pobjednik izbora? Čiji poraz nije iznenađenje, a nad čijim porazom vrijedi likovati? Kako su uopće prošli ovi izbori?

DRUGI PUT KOALICIJA POMAŽE

I to se konačno dogodilo, Zoran Milanović dobio je izbore. Četiri godine prekasno. I to četiri najdulje godine u našim životima. Izborni rezultati otkrivaju poražavajuću činjenicu: da je Zoran Milanović prije četiri godine pristao na predizbornu koaliciju, spriječio bi Ivu Sanadera da uništi zemlju. Sada se opametio - ili su ga opametili - pa je zahvaljujući koaliciji ipak došao na vlast. Ostaje činjenica da je HDZ puno više izgubio, nego što je ujedinjena oporba dobila. Hrvatska je dosad platila veliku cijenu za Milanovićevu pobjedu iz drugog pokušaja. Nadamo se da će se isplatiti.

KOALICIJA BEZ KOALICIJA

To je vrjednije čak i od same pobjede. Pobjeda oporbene koalicije bez potrebe za sklapanjem novih koalicija prilikom formiranja Vlade. Ionako neće imati bogzna čime kupovati partnere. HDZ nije ostavio puno ni za ove četiri stranke.

AKO JE ZA HDZ, PREVIŠE JE

Koliko god mandata je HDZ dobio - previše je dobio. Koliko god je izgubio, još uvijek nije dovoljno izgubio. Srušio je povijesno najgori rezultat iz 2000. godine, ali još uvijek je osvojio 44 mandata. Tko su ljudi koji su glasali za stranku koja će se uskoro naći na sudu? Kao što su mnogi začepili nos i glasali za oporbu, isto su učinili i mnogi hadezeovi birači. To su oni koji misle hrvatski. Ili ne misle uopće.

DEAD WOMAN WALKING

Tjednima je Jadranka Kosor tvrdila kako se ona i njezina stranka nalaze na Križnom putu, na što su cinici odmah upozorili da taj put završava uskrsnućem. Izgleda da su bili u krivu. Ove nedjelje Hrvatska se s veseljem oprašta od Jadranke Kosor. HDZ to tek treba učiniti.

I u porazu Kosor je ostala vjerna sebi. Nije čestitala izbornim pobjednicima. Izjavila je da su svi krivi što je njezina stranka izgubila izbore. Što je uništila i opljačkala zemlju, ogrezla u kriminal i korupciju te umislila da je Hrvatska njezino vlasništvo. Nikada nije pokazala da je pobjednica, ali zato je sada pokazala da je loša gubitnica. Njoj se o glavu obila stara kletva, dabogda imao pa nemao. Izgubila je sve što je ikad željela. I što više nikad neće dobiti.

ZA KOGA JE GLASAO IVO SANADER?

Na to pitanje ne bi trebalo biti teško odgovoriti. Njegovi odvjetnici ukazali su se na proslavi Kukuriku koalicije. Zajedno s Antom Nobilom, odvjetnikom Damira Polančeca. Nedostajao je samo Mladen  Bajić, čovjek koji je zajedno s njima odradio predizbornu kampanju za oporbu. Tako što su satrali HDZ.

KALMETA NE ZNA ZA PORAZ

HDZ se mučio u Petoj i Desetoj izbornoj jedinici, natezao se za svaki glas s Kukuriku koalicijom. A Božidar Kalmeta? On je uspješno zadržao posljednju utvrdu HDZ-a. Osam mandata u Devetoj izbornoj jedinici. On je svoje napravio: nije završio u zatvoru i nije izgubio izbore.

NISU ONI ISTI, ONI SU POPULISTI

Laburisti su pravi pobjednici izbora. Šest mandata za stranku koja prvi put izlazi na izbore je fenomenalan uspjeh, baziran na ljevičarskom populizmu. Oni koji su htjeli glasati za oporbu, glasali su za Laburiste. Oni koji su glasali za pobjednike, glasali su za Kukuriku. Na sličnom principu, HDSSB ostvario je politički uspon privukavši populističkom retorikom dobar dio hadezeovaca koji su morali glasati za nekog tko nije zločinačka organizacija. Odnosno, bila bi da je DIP dopustio da Branimir Glavaš nosi izbornu listu. Ako išta, Sabor će zahvaljujući njima opet biti zanimljivo mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PARAZIT ŽIVI VJEČNO

Zvuči kao dobra šala, ali Hrvatska seljačka stranka osvojila je jedan mandat. Zvuči jadno, ali opet nedovoljno. Parazit još nije umro. Ali ima jedna dobra vijest: Marijana Petir nije prošla izborni prag.

ŠTO ĆE MILORAD PUPOVAC?

Četiri godine rušio je SDP-ovu vladu. Onda je osam godina podržavao HDZ ili koalirao s njim. A sad će ga opet morati rušiti. Jer premijer će biti Zoran Milanović. Isti onaj s kojim se Pupovac nekoliko puta gadno zakačio. Kukuriku koaliciji ne trebaju partneri za formiranje vlade, ni Srbi za kupovanje ugleda. Hoće li Pupovac krenuti u novi rat sa SDP-om?

NEZAVISNE LISTE PRVI PUT U SABORU

Nikada u povijesti hrvatskog višestranačja neka nezavisna lista nije samostalno ušla u Hrvatski sabor. One koje su ulazile, činile su to u koaliciji s nekom većom strankom. Siromašni svećenik je razbio i taj tabu, što ipak nije uspjelo jednom od najbogatijih hrvatskih tajkuna Pliniju Cuccurinu.  Nažalost, nije prošao Siniša Vuco, čovjek koji je jedini imao suvislu kampanju "Šutnja je zlato". Više sreće drugi put.

VIJEST KOJA TO ZAPRAVO NIJE

Dražen Budiša je izgubio izbore. Opet. Nije prošao prag u devetoj izbornoj jedinici, ali to nije ništa novo. Davno je bilo kad je zadnji puta pobijedio na izborima, još manje samostalno. Bilo je to na izborima 1995. godine, kad je morao podnijeti ostavku na mjesto predsjednika HSLS-a nakon što je stranka dobila samo sedam zastupnika. On nije bio među njima. Neće biti ni sada.

PRAVAŠI, VAŠI I NAŠI

HDZ se raspada, otprilike kao i Europska unija protiv koje su vodili kampanju, a Hrvatska stranka prava nikako da se ogrebe za neke glasove. Nema čak ni Ive Sanadera da ih eliminira sloganom "Glas za HSP je glas za SDP", a Danijel Srb svejedno je doživio debakl. Dobio je jedan mandat. Ruža Tomašić onaj drugi. Toliko od toga. Vidimo se za četiri godine, na novom debaklu.

"RASTI ZEMLJO, PUKNI STINO"

Gdje je onih 800 tisuća glasova s predsjedničkih izbora koji su Milanu Bandiću na grbaču natovarili moralnu obavezu da se kandidira sa svojom listom na parlamentarnim izborima? Gdje su oni koji su Bandiću davali četiri mandata u Zagrebu? Nema ih. Nestali. Isparili. Pukla Bandićeva Stijena kao Potemkinova kulisa. Mladen Bajić može napokon početi oštriti noževe.

POBJEDA KAO OBJEDA

Kakva je to pobjeda oporbe kad se obilježava uz Hloverku Novak Srzić?

NIŠTA NAM NEĆE OVAJ DAN POKVARIT'

Svejedno, sutra će se lakše disati, barem nakratko. Jer ipak se dogodilo ono što smo čekali preduge četiri godine, HDZ je izgubio. I dogodilo se čudo: Milanović je pobijedio.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara