POBJEDNIČKI DUETI TROPSKIH BUBUA

Nogometni navijači nisu jedini koji slave pobjedu poticajnom pjesmom. Tropske ptičice zvane bubui čine to isto, otkrili su znanstvenici.

Kad ugledaju potencijalnog uljeza na teritoriju, te monogamne ptice otpjevat će poseban pobjednički duet, izvješćuju Ulmar Grafe sa sveučilišta u Wuerzigu i Johannes Bitz iz Njemačkog centra za proučavanje životinja u Goettingenu, koji su proučavali životne navike tih ptica.

Znanstvenici su pustili snimke četiri dueta ptičjeg pjeva, koje često pjevaju bubui za vrijeme natjecanja posvuda na teriroriju. Snimljene duete slušalo je 18 različitih parova ptica u afričkom nacionalnom parku Comoe u Obali Bjelokosti.

Šesnaest parova nije odustalo. Jedanaest od tih pobjednika oglasilo se pobjedničkim pjevom kratko nakon što je snimka isključena. Gubitnici nikad nisu ni pjevali.

"Duet je jasno eksponiranje poslije sukoba", rekao je Grafe.

Bubui su ekstremno vezani uz teritorije - oni vjerojatno pjevaju kako bi spriječili ostale da nastane njihovo područje, rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tropski bubui (Laniarius aethiopicus) plahe su ptice koje se skrivaju u gustim šumama i grmlju u zapadnoj Africi. Bubui pjevaju veliki raspon dueta, u kojem mužjaci i ženke naizmjence preuzimaju vodeće glasove.

Pobjednički duet dulji je i glasniji od ostalih pjesama. Neke se note mogu čuti preko dva teritorija - područja veličine oko 25 nogometnih igrališta - i neki se refreni ponavljaju više od 40 puta. Oni mogu služiti kao znaci upozorenja za obranu ptica i za ostale potencijalne uljeze iz drugih područja, rekao je Grafe.

Ostali dueti mogu služiti u drukčije svrhe, dodao je Grafe. Oni mogu pomoći da se učvrsti veza ili sinhronizira parenje.

Bubui nisu jedine ptice koje pjevaju kad pobjeđuju, kazao je Peter Slater sa sveučilišta St. Andrews u Velikoj Britaniji, koji proučava pjev ptica. "Par gusaka gakanjem umije proizvesti fantastičnu buku nakon što ugleda rivala", rekao je.

(Hina) xbvoj ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara