Pobuna vojnih pilota trese državni vrh

VOJNI piloti i instruktori Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tvrde da je stanje u tom dijelu Oružanih snaga RH katastrofalno. Upozoravaju kako u cijeloj državi nema ni deset ispravnih aviona i helikoptera, piše "Jutarnji list".

Vojni piloti žale se na katastrofalno stanje tehnike i omalovažavanje kadrova u HRZ-u. Potpisano pismo uputili su predsjedniku Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Anti Markovu.

Nezadovoljni vojni plioti drugo, anonimo pismo, uputili su redakcijama novina, dan nakon što je ministrica Željka Antunović demantirala da je u HRZ-u stanje da ne može biti gore. Antunović je optužbe ocijenila lažnima. 

 Piloti školovani u Hrvatskoj neprespektivni

Autor pisma poslanog redakcijama tvrdi da su preustrojem vojske najviše oštećene elitne postrojbe HV-a, gardijske brigade i Ratno zrakoplovstvo. Upozorava kako u cijeloj državi nema ni deset ispravnih aviona i helikoptera. Po njegovim riječima, u zadnje vrijeme znatno je smanjen interes za letački poziv.

Piloti tvrde da su potplaćeni. U pismu navode kako vojni piloti koji su na fakultetu položili devet semestara primaju palaću od 3500 do 4800 kuna. Plaća civolnog pliota Croatia Airllinesa, koji je završio pet semestara, iznosi od 15.000 do 45.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, nepotpisani autor tvrdi kako je tek nekim pripadnicima HRZ-a rješenio stambeno pitanje. Upozorava da piloti, koje ugovor s MORH-om obvezuje na 10 godina službe, poslije nemaju zakonske mogućnosti istuputi iz vojske. 

Navodno je svih 167 pilota školovanih u Hrvatskoj proglašeno neprespektivnim za Oružane snage.

Podsjetimo, u prošli ponedjeljak 60-ak vojinih pilota i instruktora škole HVU Rudolf Perešin u Zadru stupilo je u tihi štrajk. Kao razlog štrajku naveli su plaće, odnosno smanjene letačke dodatke. Liječniku su rekli da su nesposobni za letenje, a kao uzrok naveli su depresiju.

Markov: Odbor za nacionalnu sigurnost upoznat s pismom visokog časnika HV-a

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ante Markov potvrdio je novinarima da je na današnjoj zatvorenoj sjednici odbora pročitano pismo ´visokog časnika Oružanih snaga´, koje je poslano odboru i hrvatskim medijima.

Pismo nosi oznaku vojne tajne zbog čega njegov sadržaj ne smijem iznositi u javnost, kao niti ime časnika koji ga je napisao, rekao je Markov.

´U skladu s našim dužnostima provjerit ćemo sve navode iz tog pisma i poduzeti sve ono što mislimo da je nužno, te o tome izvijestiti ministricu obrane. Naše informacije govore da je sigurnosno stanje u svim dijelovima Oružanih snaga na visokoj razini i nikakve špekulacije ne mogu dovesti u pitanje sigurnost i spremnost hrvatskih Oružanih snaga´, naveo je Markov.

Također je rekao da nema informacija da je iz Hrvatske vojske odaslano više sličnih pisama i najavio da će se odbor za desetak dana ponovno sastati i raspravljati na istu temu.

Najavio je da će članovi Odbora u dogovoru s MORH-om uskoro posjetiti sve dijelove Oružanih snaga i informirati se o načinu i metodama provođenja reformi u vojsci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara