Pobunjenici u Čadu tvrde da su zauzeli grad, vlada to poriče

POBUNJENICI u Čadu tvrde da su zauzeli pustinjski grad Ounianga Kebir i pritom nanijeli velike žrtve vladinim snagama, dok vlada poriče te navode.

Pobunjenička grupa Unija snaga za demokraciju i razvoj (USDR), jedna od većih pobunjeničkih grupa u Čadu, kaže da je u subotu napala pustinjski grad, koji se nalazi oko 950 km od glavnog čadskog grada NDjamene.

Njihov glasnogovornik ustvrdio je da je to dio strategije koju su usvojili u zadnje vrijeme, prema kojoj pokušavaju otvoriti nekoliko bojišta diljem zemlje i na taj način rastegnuti vladine snage i umoriti ih.

Ministar komunikacija Čada poriče da je grad zauzet i kaže da su "neki naoružani ljudi" u subotu nakratko preuzeli kontrolu nad gradom, nakon čega su se povukli prema sudanskoj granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koalicija pobunjeničkih snaga, u kojoj je bila i USDR, u travnju prošle godine pokušala je osvojiti glavni grad zemlje. Uspjeli su doći do predgrađa, ali su ih onda vladine snage odbile.

Jedna od najjačih pobunjeničkih grupa, Unija snaga za demokratsku promjenu, prije tri tjedna je potpisala mirovni dogovr s vladom.

Čadska vlada optužuje sudansku da podupire pobunjeničke grupe u Čadu, ali Sudan to poriče. U sukobima u Čadu oko 90 000 ljudi protjerano je iz domova, a točan broj poginulih ne zna se.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara