Počasni hrvatski konzul u Izraelu optužen za silovanje kućne pomoćnice?

SAMUEL IVAN SCHLESINGER, jedan od četiri počasna hrvatska konzula u Izraelu, navodno se nalazi pod istragom izraelske policije zbog optužbi da je silovao svoju kućnu pomoćnicu.

Izraelske dnevne novine "Haaretz" u nekoliko navrata su prenosile priču o spremačici koju je imigracijska policija uhvatila bez dozvole boravka u zemlji. Nakon što su joj kazali kako će ju deportirati u Ukrajinu. spremačica, koju u dnevniku oslovljavaju kratko kao "S.", ispričala m je priču o zlostavljanju kojemu je navodno bila izložena u kući muškarca, za kojega list ne navodi kako se zove, nego ga oslovljava sa "strani počasni konzul u Izraelu".

Jutarnji list, međutim, tvrdi kako im je iz "visokih izvora" potvrđeno da se radi o Schlesingeru, koji od 1948. godine živi u Izraelu i predsjednik je Lige hrvatsko-izraelskog društva, a rođen je u Zagrebu.

Izarelski "Haaretz" piše kako je 47-godišnja Ukrajinka prije dvije godine došla u Izrael raditi kao kućna pomoćnica konzula u Izraelu. Iz tvrtke koja joj je omogućila posao kazali su joj "kako nema razloga za brigu", te da se s poštovanjem mora odnositi prema svom novom šefu.

No, njezin poslodavac, inače stanovnik bogatog predgrađa Tel Aviva, a za kojega list navodi kako radi kao strani konzul u Izraelu, kako tvrdi spremačica, zadržao je za sebe većinu njezinih plaća, otuđio joj putovnicu, nije joj dopuštao da napusti kuću osim ako on nije bio s njom, i silovao ju.

U većini slučajeva, navodi spremačica, prijatelji njezina poslodavca koji bi dolazili na večeru i zabave seksualno su je zlostavljali, a jedan od njih ju je također silovao.

Policija koja istražuje slučaj dogovorila je sučeljavanje dviju suprotstavljenih strana, pri čemu je konzul porekao sve optužbe. Prema riječima odvjetnika osumnjičenog, Yehoshue Resnicka, spremačica je "cijelu priču izmislila kako bi izbjegla deportaciju".

S., koja je konzula napustila nakon što je za njega radila oko tri mjeseca, uhićena je, naime, od strane imigracijske policije, koja ju je namjeravala deportirati natrag u Ukrajinu, sve dok im nije ispričala za zlostavljanje.

S. se trenutno nalazi u utočištu "Ma´agan", osnovanom 2004. godine za žrtve trgovine ljudima.

U Ukrajini S. je rečeno kako u njezin opis posla ulazi čišćenje, pranje rublja i povremeno organiziranje društvenih događaja. Obećana joj je plaća od tisuću dolara mjesečno i jedan dan slobodan u tjednu. Zarađeni novac namjeravala je iskoristiti kako bi pomogla svojoj majci i hendikepiranoj sestri te kako bi svojoj kćeri platila studij.

Kada je istekao njezin prvi mjesec u kući konzula, on joj je kazao kako joj neće platiti budući da joj je u plaću zaračunao i novčani trošak kojega je morao platiti kada ju je dovodio iz Ukrajine. Nakon što ga je, kako je kazala, dugo vremena molila da joj plati, dao joj je 200 dolara. Kuću je smjela napusti samo uz njegovu pratnju ili kada je išla šetati pse.

Spremačica kaže kako ju je konzul silovao dvaput, dok ju je njegov prijatelj silovao jednom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara