Počela konstituirajuća sjednica skupštine Ssrbije

U BEOGRADU je u utorak počela konstituirajuća sjednica Skupštine Srbije, kojom predsjeda najstariji zastupnik, član Demokratske stranke Srbije, Velimir Simonović.

Sjednici je prisutno 244, od ukupno 250 zastupnika sa šest stranačkih lista koje su na izvanrednim parlamentarnim izborima 28. prosinca prošle godine ušle u parlament.

Najviše mandata u parlamentu (82) ima Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja. Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice ima 53 mandata, a Demokratska stranka Borisa Tadića i Zorana Živkovića 37 mandata, od čega po pet pripada Demokratskom centru Dragoljuba Mićunovića i Građanskog saveza Srbije Gorana Svilanovića, dva mandata Listi za Sandžak i jedan predsjedniku Socijaldemokratske unije Žarku Koraću. Slijedi G17 Plus Miroljuba Labusa s 34 zastupnika, od čega tri mandata pripadaju Socijaldemokratskoj partiji Slobodana Orlića. Koalicija Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije Velimira Ilića ima 22 mandata, isto koliko i Socijalistička partija Srbije Slobodana Miloševića.

Haaški optuženici Vojislav Šešelj i Slobodan Milošević nisu na listama zastupnika svojih stranaka koji će ući u parlament.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je verifikacija mandata novih zastupnika u parlamentu, nakon čega će zastupnici, u nastavku sjednice zakazanom za 12,00 sati, izabrati predsjednika parlamenta, kojega može predložiti najmanje 30 zastupnika, a izabran je onaj kandidat koji je dobio većinu glasova zastupnika prisutnih sjednici.

Stranke tzv. demokratskog bloka nisu se uspjele dogovoriti o zajedničkom kandidatu za predsjednika parlamenta, a Srpska radikalna stranka, čijih se 82 zastupnika na sjednicu pojavilo odjeveno u majice sa slikom Vojislava Šešelja i natpisom "Šešelj srpski junak", već ranije je najavila da će za tu funkciju predložiti potpredsjednicu stranke Gordanu Pop Lazić.

(Hina) ttag sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara