POČELA MUENCHENSKA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI

Uvodnim izlaganjem Horsta Teltschika, predsjedavajućeg Konferencije o sigurnosnoj politici, u subotu je ujutro u Muenchenu otpočeo najznačajniji svjetski skup posvećen sigurnosnim pitanjima na kojem ove godine sudjeluju i šef hrvatske diplomacije Tonino Picula i ministrica obrane Željka Antunović. L

Nekoliko stotina sudionika, među kojima deseci ministara vanjskih poslova i obrane, u prvom dijelu Konferencije raspravljat će o globalnom terorizmu, budućoj ulozi NATO-a i ulozi EU u prevenciji kriznih stanja. Glavni izlagači u tom dijelu bit će američki ministar obrane Donald Rumsfeld, njemački ministar vanjskih poslova Joshka Fischer, ruski ministar obrane Igor Sergejev, glavni tajnik NATO-a George Robertson i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

U raspravi o ulozi EU u prevenciji kriznih stanja očekuje se sudjelovanje oba hrvatska ministra.

Hrvatski izaslanici, kao i ostali sudionici Konferencije, u petak navečer bili su na svečanom prijemu muenchenskog gradonačelnika Christiana Udea. Picula i Antunović vraćaju se u Zagreb u subotu navečer, pa u nedjelju, kada će se na skupu govoriti o Bliskom istoku i Iraku, u Muenchenu neće biti hrvatskih predstavnika.

Muenchenska konferencija o sigurnosnoj politici najznačajniji je skup tog tipa u svijetu. Ove godine se održava po 39. put i ponovo na njoj sudjeluju brojni političari i visokorangirani vojni dužnosnici, kao i stručnjaci iz područja ekonomije, znanosti i medija.

Konferencija više ne nosi epitet skupa pod okriljem NATO-a na kojem se govori o problematici vezanoj isključivo uz tu organizaciju. Posljednjih godina Konferencija ima sveobuhvatni globalni značaj s brojnim sudionicima iz svih krajeva svijeta.

Hotel ´Bayerischer Hof´, u kojem se održava konferencija, evidentno je postao malen za skup ove veličine, a kada se tome pridodaju i ogromne mjere sigurnosti kao rezultat se dobije neopisiva gužva, nalik sajmišnoj, i dosta kaotična organizacija.

Nekoliko tisuća osoba okupilo se u petak navečer na glavnom gradskom trgu na prosvjedu protiv rata u Iraku, koji je protekao uz neizbježne sukobe s policijom. Slična okupljanja najavljuju se i danas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara