Počela radom Agencija za znanost i visoko obrazovanje

U povodu početaka rada Agencije za znanost i visoko obrazovanje danas je u njezinim novouređenim prostorijama održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen rad te specijalizirane ustanove zadužene za pružanje stručne potpore nacionalnim vijećima za znanost i visoko obrazovanje.

O područjima koja će Agencija "pokrivati" govorili su ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, privremena ravnateljica Agencije Jasmina Havranek, Pavo Barišić, predsjednik Upravnoga vijeće Agencije i pomoćnik ministra znanosti te predsjednica Nacionalnoga vijeća za znanost Marija Ivezić i predsjednik Nacionalnoga vijeća za visoko obrazovanje Antonije Dulčić.

Agencija je spona između nacionalnih vijeća za znanost i visoko obrazovanje i to je njezina osnovna zadaća, istaknuo je Primorac i ukazao na aktivnosti na koje će se Agencija usredotočiti. Tako će sudjelovati u ustrojavanju novih studijskih programa u što je uključen cijeli visokoškolski sustav.

Rekao je kako će do kraja lipnja visoka učilišta predložit nove studijske programe za koje će Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje pripremiti popis recenzenata koji će pak u travnju i svibnju provesti skupnu evaluaciju programa.

Njihova će mišljenja biti dostavljena visokim učilištima na očitovanje i eventualnu izmjenu programa u skladu s danim preporukama koja će ih dostaviti Nacionalnom vijeću za visoko obrazovanje koje će uz logističku potporu Agencije početkom lipnja dovršiti postupak evaluacije i predložiti ministru izdavanje dopusnica za studije koji su pozitivno vrednovani. Ministarstvo će u lipnju pak izdati dopusnice za studijske programe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar je iznio podatak da je u odnosu na prošlu godinu udvostručen broj studijskih programa za 2005./2006 te iznosi 1067.

Privremena ravnateljica Jasmina Havranek je istaknula da je Agencija služba za jamstvo kvalitete sustava znanosti i visokoga obrazovanje u Republici Hrvatskoj. Ne čudi ju tako velik broj studijskih programa i upozorava da je pred nacionalnim vijećima i Agencijom odgovorna zadaća, jer kao država dužni smo stajati iza programa koji dobiju dopusnicu.

Kao važna zadaća istaknuto je i priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija što će raditi Nacionalni ENIC/NARIC ured. Prošle godine i u prva dva mjeseca ove godine zaprimljena su 382 zahtjeva. Do sada ih je riješeno 106, a planira se do 1. travnja riješiti još stotinu zahtjeva, izvijestio je Primorac.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje osnovana je 15. srpnja 2004. Uredbom Vlade, a konstituirajuća sjednica Upravnoga vijeća održana je 31. siječnja 2005.

(Hina) xipet

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara