Počela radom sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture

SVEČANIM primanjem za polaznike danas je u Zagrebu s radom počela Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture, koja će trajati do 25. srpnja.

Na školi hrvatskoga jezika i kulture sudjelovat će 37 polaznika iz 15 zemalja, od SAD-a i Brazila do Japana, Švedske i Slovenije. Ta tradicionalna ljetna škola Hrvatske matice iseljenika (HMI) i Sveučilišta u Zagrebu namijenjena je mladeži hrvatskoga podrijetla i svima koji žele upoznati Hrvatsku i naučiti hrvatski jezik.

Među polaznicima je između jedne do dvije trećine onih koji su podrijetlom iz Hrvatske, a ostali su stranci, rekla je Vlasta Jelaska, voditeljica Škole.

Polaznici su svih dobi, od 18-godišnjaka do starijih. Jedan 67-godišnji Englez koji živi u Njemačkoj, a oženjen je za Hrvaticu, već četvrti put pohađa tečaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture jedan je od najznačajnijih programa Sveučilišta na području međunarodne suradnje, istaknula je prorektorica Sveučilišta za međunarodnu suradnju Vlasta Vizek Vidović. Po njezinim riječima, takva vrsta tečaja, na kojem se osim jezika uči i o kulturi jednog naroda, najbolji je način izgradnje mostova među ljudima.

Uz vrlo intenzivni nastavni program (pet školskih sati dnevno i dodatni sati po izboru) studenti će posjećivati muzeje, galerije, kazališne, operne i baletne predstave, koncerte i priredbe Međunarodne smotre folklora. Vikendom su za njih organizirani izleti na Plitvička jezera, Medvednicu i u Hrvatsko zagorje.

Na svečanom primanju u Rektoratu Sveučilišta dobrodošlicu studentima poželio je predsjednik HMI Boris Maruna, a uvodno predavanje iz kulture održao je Vladimir Goss.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara