Počela rasprava o reformi Vijeća sigurnosti

Brazil je u ponedjeljak službeno predložio rezoluciju o proširenju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i počeo je proces koji bi mogao voditi prema radikalnim promjenama u 15članome tijelu UNa.

Nacrt rezolucije sastavili su Njemačka, Japan, Indija i Brazil, pretendenti na mjesta stalnih članica. Prijedlog nailazi na mnoštvo protivnika, što dovodi u pitanje njegove izglede da dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, 128 glasova od 191 članice Opće skupštine.

Još nije zakazano glasovanje o toj rezoluciji. Njome se predviđa nova struktura Vijeća s još deset mjesta, ne spominju se imena kandidata, ali te četiri zemlje nadaju se da će do kraja mjeseca osigurati svoje mjesto.

Svjestan protivljenja, brazilski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Ronaldo Moto Sardenberg rekao je pred Općom skupštinom će te četiri zemlje pregovarati s Afričkom unijom koja "misli slično nama".

"Reforma Ujedinjenih naroda nije kompletna bez reforme Vijeća sigurnosti", rekao je Sardenberg i "zavaravanjem" nazvao argument da je još prerano za raspravu o proširenju, nakon 12-godišnje rasprave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je rekao da oni koji inzistiraju na konsenzusu ili jednoglasnome glasovanju u Skupštini zapravo žele "blokirati taj proces".

U sadašnjem sastavu Vijeća sigurnosti pet je stalnih članica s pravom veta: SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina. Ostalih deset nestalnih članica rotiraju se dvogodišnjim mandatima.

Njemačka, Brazil, Japan i Indija, poznate i kao Skupina 4 ili G-4, žele dodati još deset mjesta u Vijeće: njih četiri bile bi četiri nove stalne članice, dva mjesta za zemlje Afrike i još četiri za nestalne članice.

(Hina) xvm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara