Počele Vinkovačke jeseni

39. Vinkovačke jeseni počele su večeras prvom od šest folklornih večeri, na kojima će s područja Vukovarskosrijemske županije nastupiti 53 kulturnoumjetnička društva i 19 dječjih folklornih skupina.

Folklorne večeri otvorio je vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, a zatim su na pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni nastupila kulturno-umjetnička društva iz Rokovaca - Andrijaševaca, Bošnjaka, Đeletovaca, Donjeg Novog Sela, Slakovaca, Nuštra, Vinkovaca, Starih Jankovaca i Županje, te dječje skupine iz Đeletovaca, Županje i Donjeg Novog Sela.

Vinkovačke jeseni održavaju se od 10. do 19. rujna pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora i hrvatske Vlade.

Proglašavajući Folklorne večeri otvorenima župan Šafer je između ostalog rekao: "Veselim se i puna mi je duša i srce kao i svima vama što smo se večera svi skupa ovdje okupili slaveći se i ponoseći se onim što jesmo čuvajući naš korijen, čuvajući naše običaje i naš jezik i vjerujući sa svi skupa možemo i uživati u onome što jesmo, ali i promišljati našu budućnost. Svima koji ste došli zahvaljujem što ste nas došli podržati, a s druge strane i siguran sam da svi zajedno možemo čuvajući naš jezik i običaje promišljati i sutra slobodnu Europu čiji ćemo biti članovi".

Tijekom šest večeri ljubiteljima folklora predstavit će se 53 odrasla i 19 dječjih KUD-ova. Stručna komisija u sastavu mr. Ljubica Gligorević, prof. Zdenka Ivanković, prof. Josip Gudlin i Mario Šokčević između ostalog ocjenjivat će izvornost i skladnost narodnih nošnji, pravilnost i kvalitetu izvedbi rekonstrukcija, suglasje tradicijskih kostima s rekvizitima i izvedbom običaja, opći scenski dojam izvođača, izbor napjeva, vokalni izrast, izvornost napjeva. ocjenjivat će nastupe KUD-ova. Voditelji prve večeri tradicijske kulture bili su Milka Vida i Zvonimir Petričević.

Prema procjenama organizatora Grada Vinkovaca i Zajednice KUD-ova Vukovarsko-srijemske županije, samo na glavnim priredbama "Jeseni", koje će se održati od 17. do 19. rujna, nastupit će oko 7000 sudionika. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara