Počeli dani hrvatskog filma u Vojvodini

NAKON nedavnog gostovanja u Crnoj Gori i Italiji, "Dani hrvatskog filma" počeli su u ponedjeljak u Vojvodini.

Tijekom trodnevne manifestacije u Subotici, Novom Sadu i Somboru, bit će prikazano šest filmova novije hrvatske produkcije: "Ne dao Bog većeg zla" Snježane Tribuson, "Krhotine" Zrinka Ogreste, "Rusko meso" Lukasa Nole, "Kraljica noći" Branka Schmita, "Transatlantic" Mladena Jurana i "Blagajnica hoće ići na more" Dalibora Matanića.

Prve "Dane hrvatskog filma" u Vojvodini otvorio je u ponedjeljak u Subotici glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Ivo Gregurević, nastupom u monodrami "Đuka Begović", pred oko stotinjak Subotičana u dvorani Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavljajući manifestaciju kao "dane hrvatske kulture", organizator Rajko Ljubič istaknuo je kako je ovaj projekt Hrvatske matice iseljenika "veliki dar Hrvatske hrvatskom narodu u Vojvodini, ali da su jednako kao i vojvođanski Hrvati, na projekcije dobrodošli i svi oni koji vole hrvatski film".

Ljubič je istaknuo kako su vizualna komunikacija i vizualno ohrabrenje, koji dolaze kroz filmove, jako važni za vojvođanske Hrvate jer kao zajednica trenutno nemaju nijednog glumca, redatelja ili montažera profesionalca sa završenom školom.

Uoči prve projekcije u utorak u Subotici održana je konferencija za novinare kojoj su nazočili redatelji Branko Schmit i Snježana Trinuson, te glumci Lana Jergović i Ivo Gregurević, koji glumi u četiri od šest filmova koji će sljedećih dana biti prikazani u Vojvodini.

Pokrovitelj "Dana hrvatskog filma" u Vojvodini je Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji i Crnoj Gori.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara