POČELI IZBORI I REFERENDUM U BJELORUSIJI

Više od 6.000 glasačkih mjesta otvoreno je u nedjelju ujutro u Bjelorusiji za parlamentarne izbore i referendum, objavilo je izborno povjerenstvo. L

Bjeloruski glasači trebaju izabrati novih 110 zastupnika u parlamentu, te glasovati na referendumu koji organizira predsjednik Aleksander Lukašenko, a na kojem od birača traži mogućnost da se kandidira i za treći predsjednički mandat.

Treći mandat nije moguć po odredbama bjeloruskog Ustava. Međutim, bjeloruski Vrhovni sud u rujnu je presudio da Lukašenko može imati i više od dva predsjednička mandata, čime je otvorena mogućnost da bjeloruski predsjednik, na vlasti već deset godina, na neodređeno vrijeme produži svoj mandat koji istječe 2006. godine.

Čini se da je bjeloruska oporba preslaba da spriječi Lukašenkovu pobjedu na predstojećem referendumu i parlamentarnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oporbene stranke, koje su uglavnom bojkotirale prethodne izbore u listopadu 2000. godine, ipak su najavile da će na ovim izborima pokušati pobijediti autokratskog predsjednika.

Europski parlament osudio je još u rujnu Lukašenkov predviđeni referendum nazvavši ga "potvrdom autoritarnosti kojom Lukašenko vlada zemljom". Zastupnici Europskog parlamenta smatraju da je "pokušaj predsjednika Lukašenka da dobije produljenje predsjedničkog mandata referendumom još jedna potvrda autoritarnosti kojom vlada zemljom" stoga su od njega zatražili da "poštuje bjeloruski ustav" i "ne organizira referendum o tom pitanju".

Birališta u Bjelorusiji će se zatvoriti u 20 sati po lokalnom vremenu, a prvi preliminarni rezultati očekuju se u noći s nedjelje na ponedjeljak.

(Hina) xmaš ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara