Počeli parlamentarni izbori u Jordanu

BIRAČKA  mjesta otvorena su u utorak ujutro u Jordanu, u kojemu se održavaju prvi parlamentarni izbori otkako je prije pet godina kralj Abdullah II došao na prijestolje i na kojima se očekuje da će četvrtinu mjesta u parlamentu odnijeti snažan islamistički pokret.

Biračka mjesta u zemlji, njih 4.104, otvorena su u sedam ujutro i ostat će otvorena do devetnaest sati. Prvi rezultati očekuju se u utorak navečer, a konačni će rezultati biti objavljeni u srijedu.

Riječ je o trećim višestranačkim izborima otkako je kraljevina nakon nemira 1989. godine pokrenula proces demokratizacije.

Prema službenim brojkama, preko 2,3 milijuna Jordanaca može birati između 765 kandidata, od čega su 54 žene, u izborima za 110-očlani parlament.

Očekuje se da bi Islamska akcijska fronta, političko krilo Muslimanskog bratstva, najveća organizirana politička snaga u zemlji, mogla dobiti blizu četvrtinu mjesta u parlamentu. Islamisti su 1997. bojkotirali izbore.

Prema mišljenju analitičara, oni međutim neće moći blokirati nepopularne zakone jer se očekuje da će vlada imati jasnu većinu. No njihovi prosvjedi ili taktika odlaganja u parlamentu mogli bi prisiliti vladu da bude odgovornija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jordan je bez parlamenta otkako je kralj u lipnju 2001. raspustio Zastupnički dom. Izbori se održavaju na temelju novog izbornog zakona prema kojemu je broj mjesta u parlamentu povećan s 80 na 110, uz kvotu od šest mjesta rezerviranih za žene. Glasovanje je moguće s napunjenih 18 godina.

Dvodomni parlament ustrojen je 1989. godine, a gornji dom, Senat, imenuje sam kralj. Dosadašnje odsustvo islamista u parlamentu učinilo je parlament mjestom u kojem se do sada davala neupitna potpora vladi.

Za velik broj Jordanaca, izbori se održavaju u sjeni zbivanja vezanih uz novi američki mirovni plan za Bliski istok i američke okupacije susjednog Iraka, što bi, po mišljenju analitičara, moglo dovesti do slabijeg odaziva na izbore, posebice u gradovima u kojima dominira palestinska populacija.

Izborna kampanja održavala je podijeljenost između gradova u kojima živi većina od 5,3 milijuna stanovnika i plemenskih područja u kojima postoji snažna konkurencija između plemenskih kandidata.

Kralj Abdullah, koji je na prijestolju 1999. naslijedio svog oca kralja Huseina, obećao je "slobodne i nepristrane izbore" i pozvao Jordance na glasovanje kojim će pomoći procesu daljnje demokratizacije zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara