Počeli predsjednički izbori u Armeniji

PREDSJEDNIČKI izbori u Armeniji počeli su u srijedu ujutro u 8.00 sati po lokalnom vremenu kada su otvorena birališta, a najveći favorit na izborima je dosadašnji predsjednik Robert Kočarijan.

Prema ispitivanjima javnog mišljenja, Kočarijan (49) može računati na pobjedu u prvom krugu izbora na koje bi trebalo izaći 2,3 milijuna birača. On je umjereni političar koji želi pomirbu s armenskim susjedima.

Među osam kandidata, Kočarijanov glavni protivnik na izborima, koje nadgledaju brojni međunarodni promatrači, je Stepan Demirčijan (43).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Armenci, koji su kršćani, u stalnom su sukobu sa svojim muslimanskim susjedima. U središtu sukoba je planinsko područje Karabah, koje se nalazi na teritoriju Azerbajdžana, a koje su početkom ´90-ih godina zauzeli armenski vojnici.

Armenija je proglasila neovisnost od bivšeg Sovjetskog Saveza 1991. godine, a ovi se izbori smatraju testom demokracije u toj zemlji.

Ako niti jedan od devet kandidata ne osvoji apsolutnu većinu u prvom krugu izbora, drugi krug između dva vodeća kandidata održat će se 5. ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara