Počeli predsjednički izbori u Slovačkoj

SLOVACI su u subotu izišli na predsjedničke izbore na kojima će vjerojatno izabrati nasljednika aktualnom predsjedniku Rudolfu Schusteru, a istodobno se održava i referendum o prijevremenom raspisivanju općih izbora.

Najviše izgleda za pobjedu na predsjedničkim izborima ima ministar vanjskih poslova Eduard Kukan, kandidat vlade desnog centra, dok je po anketama drugi bivši nacionalistički premijer Vladimira Mečiara.

Aktualni predsjednik Rudolf Schuster, prema ispitivanjima javnog mnijenja, tek je na četvrtom mjestu, iza Ivana Gašparovića, bivšeg predsjednika parlamenta i Mečiarovog suradnika.

Ne dobije li nijedan kandidat više od 50 posto glasova, dvojica kandidata s najvećim brojem glasova natjecat će se u drugom krugu koji je predviđen za 17. travnja. Pošto Kukan u anketama dobiva oko 30, a Mečiar oko 25 posto glasova, održavanje drugog kruga vrlo je vjerojatno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno s predsjedničkim izborima održava se i referendum o prijevremenim izborima, koje traži oporba nezadovoljna vladinim radikalnim gospodarskim reformama. Ipak, ne očekuje se da će mu se odazvati potrebnih 50 posto glasača da bi bio valjan, pa će premijer Mikulaš Dzurinda vjerojatno dobiti još nešto vremena za provedbu reformi.

Birališta se zatvaraju u 22 sata.

(Hina) xzt ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara