POČELI PREDSJEDNIČKI IZBORI U TOGOU

Birališta su u nedjelju rano ujutro otvorena za 3.2 milijuna stanovnika afričke države Togo koji u samom jednome krugu biraju budućeg predsjednika zemlje, a prema predviđanjima taj će biti general Gnassingbe Eyadema, na vlasti već 36 godina. L

Birači s glasačkim listićem na kojem su otisnute fotografije te imena šestorice kandidata, počeli su stizati na birališta otvorena od 6.30 ujutro.

U petak, zadnjeg dana izborne kampanje, Eyadema je objavio da će, ako pobijedi, sastaviti "vladu nacionalnog jedinstva".

Eydema je bio izabran 1993. pa zatim 1998., na izborima koje je oporba bojkotirala.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ustavu predsjednik može obnašati samo dva mandata, no iako je 2001. najavio povlačenje, Eyadema se odlučio ponovo kandidirati zahvaljujući izmjeni članka koju je odobrio 0parlament u kojem njegova stranka - Okupljanje togoanskog naroda, ima većinu.

U subotu su dvije oporbene stranke optužile vlast da "priprema masovna lažiranja" izbornih rezultata i pozvale na poništenje listića koje su ispunili vojnici i pripadnici snaga sigurnosti, koji su, tvrdi oporba, po naredbi glasovali za Eyademu.

Rezultati izbora, koje promatra 187 stranih promatrača, ali ne i oni iz Europske unije, očekuju se u ponedjeljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara