Počeli pregovori o iranskom nuklearnom programu

Tekst: J.D.
Foto: AFP


U TIHOJ i od pogleda zaštićenoj vili u predgrađu Ženeve počeli su pregovori između šest najmoćnijih zemalja svijeta i Irana, koji bi, ako stvari prođu dobro, mogli označiti prekretnicu po pitanju iranskog nuklearnog programa.

Predstavnici pet zemalja članica Vijeća sigurnosti i Njemačke, te šef diplomacije EU-a Javier Solana našli su se s iranskim pregovaračkim timom pod vodstvom Saeeda Jalilija. Amerikance zastupa William Burns, prvi zamjenik ministrice vanjskih poslova Hillary Clinton.

Ruska karta

Pregovori počinju tjedan dana nakon što je otkriveno postojanje tajnog iranskog postrojenja za obogaćivanje Urana, blizu svetog grada Qoma. Američki i francuski predsjednik, zajedno s britanskim premijerom, oštro su kritizirali Iran zbog toga, a Iran je na kritike odgovorio testiranjem projektila koji mogu nositi nuklearne bojeve glave.

Amerikanci očekuju kako će sastanci trajati cijeli današnji dan, a možda se nastaviti i sutra, ali EU diplomati upozoravaju da to ne mora biti tako. Iranci bi jednostavno mogli reći kako ne namjeravaju odustati od nuklearnog programa i otići sa sastanka. Ipak, svi očekuju da bi iranska strana mogla biti malo pomirljivija nakon što su otkriveni podaci u njihovom nepridržavanju međunarodnih standarda.

Neki analitičari misle kako bi iranska strategija pregovora mogla biti usmjerena prema ruskoj delegaciji, koji vodi zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Ribakov. Rusija je dosad branila Iran, ali je prošli tjedan natuknula kako bi mogla dopustiti nove sankcije UN-a. Iranci bi mogli pokušati uvjeriti Ruse kako imaju barem minimalnu volju za suradnjom, i onda očekivati rusku obranu njihovih interesa.Gorivo ili oružje?

Američki diplomati rekli su kako je moguće da se tijekom sastanka održe i dogovori američke i iranske strane, što se od prekidanja diplomatskih veza 1979. rijetko događalo. Amerikanci, unatoč snažnim riječima Baracka Obame prošli tjedan, i dalje ustraju na tome kako im je cilj otvoriti pregovore s Iranom, ne vršiti pritisak na njih.

Mogući su i sastanci iranskih s diplomatima drugih zemalja koje prisustvuju pregovorima. Raspored sastanka namjerno je sastavljen poluformalno, kako bi se ostavilo mjesta za eventualne duže pregovore.

Iran od početka tvrdi kako je nuklearni program razvija u mirovne svrhe. SAD i njihovi saveznici na Zapadu pak tvrde kako iranska djela nisu u skladu s njihovim izjavama, i boje se da bi prava iranska namjera mogla biti izgradnja nuklearnog oružja.

Nisko obogaćeni uran može se koristiti kao nuklearno gorivo. Visoko obogaćeni uran može se koristiti kao ključni sastojak nuklearne bojeve glave. Nitko nije siguran oko toga kad bi Iran mogao obogatiti dovoljno urana da sastavi nuklearno oružje. Po nekim tvrdnjama, oni su samo nekoliko mjeseci udaljeni od tog cilja, a po drugima bi za cijeli proces trebalo i do pet godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara