Počeli "Riječki filološkiI dani"

Međunarodni znanstveni skup "Riječki filološki dani", započet večeras u Rijeci, okupio je 70ak jezikoslovnih i književnih znanstvenika iz Hrvatske i još 10ak europskih zemalja.

Okupljene na trodnevnu, 6. skupu, na kojem sudjeluje 11 znanstvenika iz inozemstva s katedara kroatistike ili slavistike, pozdravili su predsjednik Organizacijskog odbora "Riječkih filoloških dana" Irvin Lukežić, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Elvio Baccarini i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Teme ovogodišnjih Filoloških dana su "Tradicije europskog identiteta", "Vinko Pacel i njegovo doba" i "Suvremena filološka misao".

Glede prve teme bit će govora o prožimanju različitih jezika te izgradnji nacionalnog ili nadnacionalnog identiteta jezikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudionici će raspravljati i o Vinku Pacelu, prirodoslovcu i filologu (Karlovac 1828. - Karlovac 1869.), profesoru hrvatskog jezika u riječkoj gimnaziji i u Varaždinu, a bio je i ravnatelj zagrebačke realke. Zaslužan je za hrvatsko znanstveno nazivlje ("Naše nazivlje u prirodoslovnih naukah", Rijeka 1853.), objavio je gramatiku hrvatskog jezika (1860.) i rasprave o morfologiji hrvatskog jezika. Bio je je pristaša ilirskog pokreta, promicatelj ideje o "narodnoj znanosti" te zastupnik u Hrvatskom saboru. Pacel je bio i urednik nekoliko časopisa, među ostalim i jednog godišta "Nevena" dok je taj časopis bio zabranjen u Zagrebu.

Večeras će biti predstavljen zbornik radova s prošlih Filoloških dana.

Skup se od 1994. održava svake druge godine, a organizira ga Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

(Hina) xdsil yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara