počeli teći rokovi za manjinske izbore raspisane za 15. veljače

Od danas teku izborni rokovi za više različitih izbora na kojima će vijećnike u predstavničkim tijelima lokalne i područne samouprave i članove i predstavnika Vijeća nacionalnih manjina na izborima 15. veljače birati pripadnici nacionalnih manjina.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) donijelo je obvezne upute po kojima prijedlozi kandidata za članove predstavničkih tijela lokalne i područne samouprave i prijedlozi kandidata za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina moraju u nadležna izborna povjerenstva općina, gradova i županija prispjeti do 26. siječnja u ponoć.

DIP napominje da se obrasci za kandidiranje već nalaze u trgovinama "Narodnih novina".

Pravovaljano predložene liste i kandidati kao i zbirne liste bit će objavljenje 28. siječnja, izborna promidžba počet će dan kasnije i trajat će do 13. veljače, kada nastupa izborna šutnja.

Po odluci Vlade, u nedjelju 15. veljače održat će se dopunski izbori za predstavnike nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima lokalne i područne samouprave, kao i za predstavnike hrvatskog naroda, tamo gdje su manjinsko stanovništvo.

Prema neslužbenim podacima održat će se 19 dopunskih izbora za članove predstavničkih tijela srpske i romske nacionalnosti u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i područne samouprave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istog dana održat će se i ponovljeni ili dopunski izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u županijama, gradovima i općinama u kojima nisu izabrani na prošlogodišnjim izborima u svibnju.

Dopunski izbori odražavaju se tamo gdje u svibnju nije izabran potreban broj članova vijeća, a ponavljaju se u jedinicama lokalne i područne samouprave koje tada nisu nikoga kandidirale za vijeća ili predstavnike.

Na izborima za manjinsku samoupravu u svibnju, odnosno za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u županijama, gradovima i općinama izbrano je manje od polovice od 471 vijeća i 141 predstavnika za koje su tada raspisani izbori.

Zato se, prema neslužbenim podacima, ponavljaju izbori za 288 vijeća za 12 nacionalnih manjina u 15 županija, 65 gradova i više od 130 općina, te za 101-og predstavnika 15 nacionalnih manjina u 20 županija, 30 gradova i jednoj općini.

(Hina) ggrb sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara