Počelo je: Republika Srpska ima pravo na referendum

Počelo je: Republika Srpska ima pravo na referendum

U DANAS prihvaćenoj rezoluciji parlamenta Republike Srpske "o ciljevima i mjerama politike RS", provučeno je pitanje referenduma i to kao oblika obrane interesa tog entiteta u Bosni i Hercegovini. Parlament Republike Srpske tako je u okviru rezolucije još jednom prihvatio pravo "na samoopredjeljenje".

Protuustavni stavovi

Naime, danas su zastupnici u parlamentu RS-a u okviru zasebne sjednice, raspravljali o ukupnim odnosima u BiH, koji su kako kažu, narušeni nakon govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda i Parlamentarnom skupštinom Savjeta Europe.

Određujući se prema tim aktima Silajdžića, koji su promijenili političku sliku BiH, Republika Srpska  usvojila je "Rezoluciju o ciljevima i mjerama politike". Predstavnici stranaka s bošnjačkim predznakom bili su protiv usvajanja rezolucije te su najavili pokretanje procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa, zbog, kako kažu, brojnih nelogičnosti, pa čak i " protuustavnih stavova" u zaključcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lajčak vidi kraj

Danas u parlamentu nije bilo najava kako bi Republika Srpska zaista i mogla iskoristiti pravo na referendum, no zanimljivo je kako je prije nekoliko dana Miroslav Lajčak, visoki predstavnik Europske unije za BiH, u izjavi za medije rekao kako ga ovi dani podsjećaju na stanje u Čehoslovačkoj i SR Jugoslaviji taman pred raspad tih država.

"U svom životu dvaput sam vidio atmosferu kakvu danas vidim u odnosima Sarajeva i Banje Luke. Prvi put je to bilo u odnosima Bratislava - Prag, a drugi put na relaciji Podgorica-Beograd. I svi znamo kako se to završilo", izrazio je Lajčak svoju bojazan u nedavnom razgovoru za Dnevni Avaz.

M.M.
Foto:V.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara