počelo razminiranje u kanjonu rijeke mrežnice uz banović slap

U kanjonu rijeke Mrežnice, između Generalskog Stola i Barilovića, počelo je danas razminiranje 12 i pol tisuća četvornih metara uz Banović slap. L

Hrvatski centar za razminiranje (HCR) povjerio je taj projekt tvrtki AKD Mungos iz Zagreba.

Početku razminiranja nazočan je bio švicarski veleposlanik u Hrvatskoj Paul Widner, budući da je švicarski grad Winterthur donirao zakladi Hrvatska bez mina 100.000 kuna za dva projekta razminiranja u Karlovačkoj županiji.

Jedan od njih odnosi se na razminiranje uz Banović slap, koje stoji 167.000 kuna. Rotarijanci zagrebačkog Rotary kluba donirali su 75.000 kuna, a razliku financira zaklada Hrvatska bez mina.

Dražen Šimunović, voditelj radilišta tvrtke AKD Mungos, rekao je da je razminiranje Banović slapa "projekt visokog rizika pa će biti potrebno 36 dana za njegovo razminiranje iako postoje zapisnici o miniranosti".

Po njima od obale Mrežnice pa dalje visoko u šumu zakopane su 42 protupješačke mine. To je minsko polje u prekrasnoj prirodi uz veliko izletište i kupalište.

Veleposlanik Paul Widner rekao je stoga da mu je drago što će građanima Winterthura moći osobno svjedočiti kako su divan krajolik učinili sigurnim za uživanje bez straha od mina.

Švicarsko veleposlanstvo doniralo je do sada za razminiranje Hrvatske 1,5 milijuna eura - i to za dva minska polja u Hrvacama kod Sinja i za jedno u Vukovaru.

U ime općine Generalski Stol, donatorima i pirotehničarima zahvalio je zamjenik načelnika općine Branko Skukan. Podsjetio je da je pokrenuta inicijativa da se područje uz Mrežnicu (od Tounja do Duge Rese) proglasi parkom prirode.

(Hina) vh sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara